Documentairemaker Jaap van Hoewijk (1963), bekend van documentaires als Killing Time, Kleine Delicten en Piet is Weg, is zondag 26 april onverwacht overleden. Van Hoewijk werd niet alleen bekend als regisseur, maar werkte ook als researcher, producent en scenarist.

Veel van de documentaires van Jaap van Hoewijk gaan al vanaf het begin van zijn carriere over onopgeloste zaken en sterfelijkheid. Voor zijn debuutfilm Procedure 769 (1995) sprak hij getuigen van de executie van moordenaar Robert Alton Harris.

In de documentaire Familiegeheim (2001) onderzocht hij de doodsoorzaak van zijn eigen vader, van wie hij drieëntwintig jaar lang had gedacht dat hij was verongelukt. Killing Time (2013) werkt toe naar de uitvoering van een executie in Texas. En zijn laatste film, Piet is weg (2017), gaat over de onopgeloste verdwijning van Piet Beentjes, die op 26 april 1987 voor het laatst gezien werd toen hij op de pont naar Texel stapte.

Films van Jaap van Hoewijk

Piet is weg (2017)

tweeluik Kleine Delicten (2015)

Killing Time (2013)

Kill your Darling (2012)

Familiegeheim (2001)

Regisseur Jaap van Hoewijk komt er 23 jaar later achter dat zijn vader niet door een brommerongeluk, maar door zelfmoord om het leven is gekomen. Hij besluit met een camera op zoek te gaan naar wat er precies gebeurd is. Gaandeweg blijkt dat iedereen wist hoe het zat, behalve hij en zijn twee zusjes.

Gesprekken met Jaap van Hoewijk