De genomineerden voor de Oscars van 2019 zijn bekend gemaakt! Bekijk hier welke films kans maken op het befaamde gouden beeldje.

Genomineerd voor beste korte documentaire

Genomineerd voor beste documentaire

Winnaar beste documentaire: Free Solo

Free Solo

Hoe bereid je je voor op de beklimming van El Capitan, de legendarische, 900 meter hoge bergwand in Yosemite National Park? Klimmer Alex Honnold gaat de uitdaging 'free solo' aan: zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. 'Free Solo' brengt niet alleen de voorbereidingen van de klimmer in beeld, maar ook zijn angsten, de prille relatie met medeklimmer Sanni McCandless en zijn beweegredenen voor deze levensgevaarlijke sport. Regie: Jimmy Chin.

'Free Solo' is nu te zien in de bioscoop!

Of Fathers and Sons

Filmmaker Talal Derki keerde voor 'Of Fathers and Sons' terug naar zijn geboortegrond in Syrië. Hij weet het vertrouwen te winnen van de geradicaliseerde Abu Osama en zijn kinderen, en volgt twee jaar lang het leven van de familie van heel dichtbij. Hoe is het om op te groeien in een geradicaliseerd gezin? Derki probeert het moment vast te leggen waarop de kinderen vaarwel zeggen tegen hun jeugd en kiezen voor een toekomst als jihadi's.

Minding the Gap

'Minding de Gap' laat zien hoe drie middelbare schoolvrienden opgroeien in Rockford, Illinois. Werkeloosheid en armoede is hier aan de orde van de dag, maar de vrienden vinden een uitlaatklep in het skateboarden. Een van hen, Bing Liu, legt op camera vast hoe ze de volwassenheid in worden gekatapulteerd. Jaren later keert hij terug naar Rockford om te zien hoe zijn vrienden terecht zijn gekomen.

RBG

De 84-jarige Ruth Bader Ginsburg is de oudste liberale rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. RBG vertelt haar levensverhaal en laat zien hoe ze de stille kracht in de hoogste rechtbank van haar land werd. Regie: Betsy West & Julie Cohen.

Meer weten? Beluister hier vast een podcast over Ruth Bader Ginsburg.

Hale County This Morning, This Evening

De debuutfilm van RaMell Ross laat de verschillende kanten zien van de Black Belt in het Amerikaanse zuiden. Dit gebied staat bekend om zijn geschiedenis van slavernij en armoede. Ross, die hier jaren werkte als leraar en basketbalcoach, volgt vijf jaar lang de studerende basketballer Daniel Collins, jonge vader Quincy Bryant en andere mensen om hen hen.