De nominaties voor de Academy Awards 2018 zijn bekend gemaakt. Bekijk hier welke documentaires kans maken op de prestigieuze Oscar.

Genomineerd voor Beste documentaire

Icarus (Bryan Fogel en Dan Cogan)

Amateurwielrenner Bryan Fogel wil onderzoeken wat de effecten van doping op zijn prestaties zijn. Via via komt hij in contact met een Russische arts die zijn experiment wil begeleiden. Na verloop van tijd onthult de arts aan Fogel een geheim dat hij met zich meedraagt. Hij blijkt de spil in een gigantisch dopingschandaal, opgezet door de Russische overheid.

Last Men in Aleppo (Feras Fayyad, Kareem Abeed en Soren Steen Jespersen)

Het dagelijks leven, de dood en de strijd voor leefbaarheid in Aleppo door de ogen van de vrijwillige reddingswerkers van de Witte Helmen. Na vijf jaar oorlog maken de overgebleven bewoners van Aleppo zich klaar om belegerd te worden. Door de ogen van de vrijwilligers van de Witte Helmen vertelt deze documentaire over het dagelijks leven, de dood en de strijd voor leefbaarheid in de straten van Aleppo. Khalid, Subhi en Mahmoud zijn de oprichters van de Witte Helmen en zijn de eersten die verwoeste gebouwen betreden en door het puin zoeken naar lichamen of een teken van leven.

Faces Places (Agnes Varda, JR en Rosalie Varda)

De 88 jarige filmmaker Agnès Varda en de 33 jarige fotograaf JR delen een liefde voor beeld en bijzondere verhalen. Tijdens hun tocht door Frankrijk blijkt achter elke deur wel iemand te wonen of werken met een verhaal dat inspireert of een herinnering die het verleden weer tot leven wekt.

Strong Island (Yance Ford en Joslyn Barnes)

Documentaire waarin de filmmaker de gewelddadige dood van zijn broer en het falende rechtssysteem in de VS onderzoekt. Hoe kan het dat de moordenaar vrijuit gaat?

Abacus: Small Enough to Jail (Steve James, Mark Mitten en Julie Goldman)

Na de kredietcrisis die in 2007 begon en wereldwijd voor grote impact zorgde werden de verantwoordelijk gehouden financiële bedrijven geen van allen bestraft. Sterker nog, enkele grote banken en financiële bedrijven werden te groot geacht om om te vallen en dus door overheden van faillisement gered. Ze waren 'too big to fail'. Eén bedrijf werd wel bestraft: het kleine, onbelangrijke familiebedrijf Abacus. Zij waren 'small enough to jail'.