2Doc:

Of Fathers and Sons

VPRO

Al Nusra-strijder Abu Osama woont samen met zijn zoons in een dorpje in Noord-Syrië. Temidden dit oorlogsgebied traint hij zijn kinderen al van jongs af aan om strijders van god te worden in de hoop ooit het kalifaat waarvan hij droomt te verwezenlijken.

Regisseur Talal Derki keert terug naar zijn geboortegrond en wint het vertrouwen van de geradicaliseerde Abu Osama en zijn gezin. Twee jaar lang volgt hij het leven van de kinderen en hun vader van dichtbij. Thuis knuffelt vader zijn zoons en buiten de deur verdedigt hij het front met geweren en geweld. De grenzen tussen het intieme gezinsleven en de verschrikkingen van de oorlog zijn niet zo scherp.

De kinderen van Osama bewonderen hun vader en zijn ideeën over het kalifaat. Hoe is het om op te groeien in een geradicaliseerde familie, waar Al Qaida de held is en alles draait om het vertegenwoordigen van God zijn wil? Talal Derki probeert het moment vast te leggen waarop de kinderen vaarwel zeggen tegen hun jeugd en hun toekomst als jihadi's moeten vormen. Want zoals Talal de jihadisten vaak hoorde zeggen: 'de oorlog zal lang duren'.

Meer over de oorlog in Syrië...