12 mei is het tijd voor de landelijke examens. Hoe sleep je je hier doorheen? En wat doe je daarna? De redactie van 2Doc.nl toont een paar voorbeelden waaruit blijkt dat vooral rust, slaap en mindfulness belangrijk is. Kijk de documentaires en volg hun voorbeeld!

1. Slaap genoeg

Slapen is gezond en noodzakelijk. In Nooit meer slapen (VPRO, 2012) wordt onderzocht hoe onze relatie met de nacht en slaap is.Op een doordeweekse nacht, om pakweg 3 uur, zijn 1 miljoen Nederlanders klaar wakker. Nooit meer slapen laat zien hoe 24/7 steeds meer een prestigezaak wordt, bijvoorbeeld voor de Gemeente Amsterdam en ook voor een bedrijf als KPN. Ook zien we hoe artsen werken bij de behandeling van slapelozen.

2. Pak je rust

Behalve slapen is het ook belangrijk om overdag momenten rust te pakken. Neem een voorbeeld aan de hoofdpersonen van Bloody Mondays & Strawberry Pies (IKON, 2008), die niet bang zijn voor een potje verveling. Volgens regisseur Coco Schrijber zijn wij het vermogen kwijtgeraakt om niets te doen. Voor haar is verveling een intrigerende emotie die zowel positief en negatief kan zijn en die ons dwingt te bedenken waarom we doen wat we doen.

3. Laat je niet gekmaken

Veel jonge vrouwen kampen met stress en druk vanuit hun omgeving. In Doorgedraaid (NPO Doc, 2015) spreken Klaartje van Til en Jochem van Gunster drie vrouwen die overspannen (geweest) zijn of daar tegenaan gezeten hebben. Ze laten drie manieren zien om hiermee om te gaan.
 

En na je examens?

Blijf op de hoogte van het laatste documentairenieuws en volg onze wekelijkse nieuwsbrief!