Eind december wordt de redactie van themakanaal NPO Doc opgeheven. Op NPO Doc is daarom vanaf januari een beperkte programmering te zien, en per 1 juni 2016 gaat de zender uit de lucht. De NPO werkt aan een nieuw kanaal dat zowel documentaires als programma’s op gebied van cultuur zal uitzenden. Het online platform NPODoc.nl behoudt wel een kleine redactie, en wordt op termijn vervangen door de nieuwe site 2Doc.nl. NPO Cultura zal tot 1 juni 2016 een ruim aanbod aan documentaires uitzenden.

De redactie van NPO Doc heeft vele reacties ontvangen waarin mensen hun teleurstelling over de opheffing van het documentairekanaal in de huidige hoedanigheid uitspraken. De commentaren liepen uiteen van kortweg ‘Wat zonde!’ tot voorstellen om via crowdfunding een alternatief op te richten. Deze stemmen van protest hebben het tij niet gekeerd, maar zijn uiteraard wel in dankbaarheid ontvangen.

Een kleine greep uit de reacties die NPO Doc ontving van kijkers:

“Naast NPO2 het enige Nederlandse kanaal dat ik de moeite waard vind stopt dus helaas.”
J.Frietman, 06-12

“Ik baal er enorm van. NPO doc heeft juist bijgedragen aan het verruimen van onze blik op de wereld.’’

Jamila El Haddouchi,14-12

‘’Maakt niet uit wanneer ik NPO Doc aanzet, val altijd in een boeiende documentaire!’’
Patrick Kicken, 14-04

‘’Neeeee! NPO Doc stopt eind van de maand! Ik heb speciaal een zenderpakket genomen alleen omdat NPO Doc erin zat! En nu? De tv kan de deur uit’’

Miryanna van Reeden, 06-12

“Ik wens jullie en mezelf heel veel sterkte om te leren leven zonder NPO Doc .....”
Joop Terpstra, 06-12

De planning van de NPO is dat het nieuwe themakanaal voor cultuur en documentaires tegen de zomer van start gaat. NPO Doc gaat niet op zwart per januari, maar zendt tot 1 juni zonder redactie alleen nog herhalingen uit. NPO Cultura zal daarom tussen januari en juni meer plaats inruimen voor documentaires.
De website npodoc.nl, waar honderden documentaires en gesprekken met documentairemakers online te bekijken zijn, blijft wel bemand. Hier kan de bezoeker onder meer kijktips verwachten die bijvoorbeeld aansluiten bij de actualiteit. Op deze site zal ook informatie over de programmering van documentaires op NPO Cultura te vinden zijn.
 

De redactie van NPO Doc hoopt dat haar kijkers voorlopig aan hun trekken komen op npodoc.nl en themakanaal NPO Cultura, en dat het nieuwe kanaal voor cultuur en documentaires een mooie opvolger van het huidige documentairekanaal zal zijn.

Via onderstaande pagina’s zijn nog veel meer reacties te lezen:

 

Geniet tot die tijd nog van de mooiste documentaires op het themakanaal en npodoc.nl