NPO Doc in gesprek met Cultura over fusiekanaal

Het voortbestaan van NPO Doc wordt bedreigd door plannen van de NPO. Naar aanleiding van talloze steunbetuigingen van kijkers, startte NPO Doc een actie voor het behoud van een inhoudelijk sterk documentairekanaal. Momenteel is NPO Doc in gesprek met NPO Cultura.

Reactie op consessiebeleidsplan NPO

Update 16-06-2015
In het op 15 juni verschenen concessiebeleidsplan van de NPO staat dat NPO Doc wordt opgeheven. De redactie van NPO Doc wil graag laten weten volop in gesprek te zijn met NPO Cultura over een sterk, nieuw kanaal, à la ARTE en BBC4.

In het concept concessiebeleidsplan van begin april stond dat NPO Doc en NPO Cultura zouden moeten fuseren. Wij stonden achter dit idee en zijn samen met NPO Cultura gaan werken aan een plan voor een fusiekanaal, met bijbehorende portal. De gesprekken hierover zijn in volle gang. Na verschijnen van het concessiebeleidsplan op 15 juni hebben NPO Cultura en de hoofdredactie van de VPRO (waar NPO Doc onder valt) bevestigd dat de gesprekken over dit fusiekanaal gewoon verder gaan zoals gepland.

Dit betekent dat de strijd om het voortbestaan van NPO Doc in enige vorm nog niet gestreden is. Steunbetuigingen zijn daarom nog steeds van harte welkom.

Laat onderaan de pagina een reactie achter

NPO Doc voert actie tegen dreigende opheffing

10 april 2015
Vanaf 1 januari 2016 gaan NPO Doc en NPO Cultura fuseren, zo blijkt uit de plannen van de NPO. Wij staan achter deze fusie omdat beide kanalen elkaar goed kunnen versterken op het gebied van documentaires, kunst en cultuur. Maar als het aan NPO ligt, zijn er op dit kanaal dan alleen nog maar herhalingen te zien van programma’s op NPO 2 en 3. Ook gaat de portal npodoc.nl verdwijnen.

De gevolgen van deze plannen zijn:

- dat wij de kijker niet meer gidsen door het documentaire aanbod en archief;
- dat wij geen eigen producties meer kunnen maken die documentaires van een context voorzien;
- dat er geen bijzondere documentaires meer kunnen worden aangekocht;
- dat er geen plek meer is voor jong documentairetalent.

De voornemens staan haaks op het feit dat documentaires een speerpunt zijn van de publieke omroep. Waar wij nu een verdiepende functie hebben, zijn we straks slechts een ‘herhaalkanaal’. Wij roepen u op om samen met NPO Doc een vuist te maken tegen deze plannen. Hoe meer mensen zich uitspreken, hoe sterker het signaal.

Wat u kunt doen:

1. Laat onderaan deze pagina een reactie achter
2. Deel onderstaande tweet met uw netwerk (klik direct op retweet)