Documentaires bestaan in alle soorten en maten. Soms wil je je helemaal overgeven aan een twee uur durend verhaal. Maar soms wil je juist iets snellers wat tegelijkertijd óók de diepte in gaat. Daarom selecteerden wij voor jou de leukste, mooiste en meest bijzondere korte documentaires.

1. Trapped in the city of a thousand mountains

Eeuwenlang was Chongqing een inspiratie voor dichters en artiesten. Nu het de snelst groeiende en dichtstbevolkte stad van China is, is het staatstoezicht onontkoombaar. De weergaloze bloei van hiphopbands is door de autoriteiten aan banden gelegd.

Zangeres Lady Duck laat de hiphopwereld en bijbehorende undergroundcultuur van haar stad zien en gidst je door de stad in de korte documentaire Trapped in the city of a thousand mountains.

Regie: David Verbeek

2. Dubbel geluk

Hoe leer je je als man scheren met twee moeders? Is het als vrouw moeilijker om te gaan met mannen als je twee moeders hebt? Esmée van Loon groeide op met twee moeders en ze wil weten hoe leeftijdsgenoten met dezelfde thuissituatie dit hebben ervaren. Ze spreekt met anderen in de korte documentaire Dubbel geluk. Want hebben zij niet ook ooit gewenst dat ze gewoon één vader en één moeder hadden?

Regie: Esmée van Loon

3. Verliefd in Calais

Het dagelijks leven, de frustratie en wanhoop in het vluchtelingenkamp bij Calais. De filmmakers legde bezochten het kamp meerdere malen en legden het leven daar vast voor de korte documentaire Verliefd in Calais

The Guardian schatte het aantal bewoners van het vluchtelingenkamp bij Calais tussen de achtduizend en tienduizend. De gedroomde oversteek naar Engeland blijkt een illusie en de frustraties nemen toe. Vechtpartijen, verkrachtingen en roof worden dagelijkse praktijk. Maar in een klein, onmogelijk liefdesverhaal komt alles samen.

Regie:  Guillermo F. Florez

4. Uitzicht

Wat betekent het om je eenzaam te voelen, en waarom vinden we het zo moeilijk om erover te praten? Maker van Morgen Femme ter Haar onderzoekt, bevraagt en verbeeldt het begrip eenzaamheid vanuit uiteenlopende perspectieven in haar geanimeerde documentaire Uitzicht.

Regie: Femme ter Haar

5. Fufu met appelmoes

Ben ik zwart of wit... of? In documentaire Fufu met appelmoes laat Roziena Salihu - zowel Ghanees als Nederlands - zien hoe ingewikkeld dat kan zijn.

Ze is opgevoed door haar witte moeder in een wit dorp. Maar leeft een paradoxaal bestaan, want: ze is net zo zwart als dat ze wit is. Of andersom? Roziena zoekt binnen haar familie naar een antwoord op de vraag: hoe komt het dat ik mijn culturele identiteit niet weet?

Regie: Roziena Salihu

6. Zomerrust Srebrenica

Het is nu precies 25 jaar na de val van Srebrenica. Rob Zomer was soldaat van Dutchbat III in de vredesmacht naar Bosnië in 1995. Toen de enclave rond 11 juli 1995 viel, zag Zomer duizenden vluchtelingen die aan hun lot werden overgelaten. 

In 2008 besloot hij naar Srebrenica te verhuizen. In de korte documentaire Zomerrust Srebrenica zie je wat hij daar creeerde: hij bouwde daar aan 'Zomerrust', een bed and breakfast voor veteranen die rust proberen te vinden met het verleden wat hen altijd bij zal blijven.

Regie: Prisca van der Mullen

7. Liefdesbrieven

Ze bestaan nog: jonge mensen die weten hoe ze een liefdesbrief moeten schrijven. Filmmaakster Tara Fallaux portretteert in de korte documentaire Liefdesbrieven vijf twintigers die hun meest intieme liefdesbrief die ze ooit hebben geschreven aan de kijker openbaren. De schrijvers vertellen over de gedachtes en gevoelens die verbonden zijn aan het schrijven van deze brieven en aan de periode toen ze die brieven schreven.

Regie: Tara Fallaux