Vriendschappen zijn leuk, onmisbaar en soms een tikkeltje complex. Als ode aan de beste vriend verzamelde 2Doc.nl verhalen waarin vriendschappen een belangrijke rol spelen.

Rots in de branding

Echte vrienden blijven bij je wanneer het even tegenzit. In deze documentaires zie je vrienden die op hun eigen manier een rots in de branding vormen voor de hoofdpersonages.

Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Regisseurs Petra en Peter Lataster filmen in 'Jij bent mijn vriend' de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Totdat hij naast Ayham, een jongen uit Syrië, gaat zitten.

Regie: Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster

Een gedeelde passie

Door het dromen van een muzikale doorbraak komen de vriendschappen in deze documentaires onder druk te staan.

Al jaren vormen ze samen de psychedelische rockband Morganas Illusion. Maar sinds kort is alles anders: Sia heeft een depressie en Bas en Vince oefenen nu zonder hem. Dat vinden ze niet alleen saai, maar ook zet het de toekomst van de band op het spel. Staan ze ooit nog met z'n drieën op het podium? Een jeugdrockumentary over vriendschap, opgroeien en de kracht van muziek.

Regie: Daan Bol

De (on)eindige vriendschap

Vriendschappen komen en gaan. Contact kan verwateren of juist onverwachts weer ontstaan. In deze documentaires zie je dat de houdbaarheidsdatum van een vriendschap nooit vooraf te bepalen is.

Regisseur Marijn Frank verloor haar hartsvriendin Annemarie en heeft het moeilijk om daarna de draad van het leven weer op te pakken. Ze erfde de hardloopkleren van Annemarie en bereidt zich met hulp van trainer en coach Hesdy voor op de marathon van Berlijn.

Regie: Marijn Frank

Van je vrienden moet je het hebben

Je beste vrienden kunnen veel invloed op je uitoefenen. Het is maar net de vraag of die invloed positief of negatief is. In deze documentaires zie je hoe vrienden het beste én het slechtste van elkaar naar boven kunnen brengen.

De Vlaamse Bob en de Waalse Marcel hebben elkaar gevonden in de eenzame bossen en lege landerijen van Wallonië. Het is er eerst guur, kaal en grauw; precies zoals deze heren zich van binnen voelen. Allebei zagen ze hun bestaan wegglippen en ze hebben elkaar gevonden in hun verdriet en hun met drank overgoten nachten. Een inkijkje in een bijzondere vriendschap.

Regie: Niels van Koevorden & Sabine Lubbe Bakker