2Doc.nl verzamelde documentaires over de Marokkaanse gemeenschap, met docu’s over sterke moeders, herinneringen aan vroeger en stereotyperende beeldvorming.

Leeuwen van de Atlas

Het Marokkaanse elftal eindigde tijdens het WK in Qatar op de vierde plaats. Een prestatie die weinig mensen zagen aankomen. Wat deed dit WK met de moraal van de Marokkaanse gemeenschap?

Rapper ICE vertelt het historische sprookje over het Marokkaanse elftal dat tijdens het WK in Qatar vriend en vijand verbaasde. Hij blikt met de spelers terug op het avontuur. Wat deden hun prestaties op het veld met de moraal van de Marokkaanse gemeenschap wereldwijd?

In deze vierdelige documentaireserie komen onder andere Hakim Ziyech, Zakaria Aboukhlal, Sofyan Amrabat, Noussair Mazraoui, Soufiane Touzani, Willem van Hanegem en Andy van der Meijde aan het woord.

Regie: Bart van den Aardweg
Omroep: BNNVARA

Herinneringen aan Marokko

In Nederland opgroeien terwijl je 'roots' in Marokko liggen. Deze documentaires laten zien dat het kan zorgen voor een sterk verlangen om dat onderdeel van jezelf verder te ontdekken. Wat doet zo'n zoektocht met je?

Alice Moussaïd, de vader van Nadia Moussaïd, reisde als 17-jarige vanuit Marokko naar Europa. Toeval, tegenslag, geluk en doorzettingsvermogen bepaalden zijn lot én daarmee de roots van Nadia. In de driedelige serie 'Mijn vader de gelukszoeker' reizen vader en dochter terug naar Marokko via de route van toen.

Regie: Roozbeh Kaboly
Omroep: VPRO

Sterke moeders

De moeder van een 'Marokkaans probleemgezin' genoemd worden terwijl je er als alleenstaande moeder van tien kinderen alles aan blijft doen om je kinderen op het juiste pad te houden: Naziha bewijst dat ze een sterke moeder is. Mahjoeba neemt in Marokko ongetrouwde (aanstaande) moeders onder haar hoede.

Stereotypes onder de loep

Nederlands-Marokkaanse jongeren zijn vaak onderhevig aan stereotyperende beeldvorming. In samenwerking met VPRO Dorst doken beginnende makers dieper die beeldvorming in. "Als je heel je leven als een boef wordt behandeld, hoe lang duurt het dan voordat je die rol ook gaat spelen?"