Welke documentaires kaarten racisme aan en houden ons een spiegel voor? 2Doc.nl dook in het archief en zette acht spraakmakende films en series over racisme en discriminatie op een rij.

Het ongevraagde icoon van racistisch geweld

De driedelige serie Kerwin is een gedetailleerde reconstructie van een gruwelijke misdaad en de gigantische impact op velen daarna. De serie toont het onschuldige leven van Kerwin, de vriendschap van de twee tieners Kerwin en Eric, de moord, de mediastorm, de felle protesten en de rechtszaak. Na 40 jaar is het verhaal van Kerwin nog steeds een urgent verhaal. Zijn tragische dood staat symbool voor de gevolgen van geweld en racisme.

'Kerwin groeide uit tot het boegbeeld van de antiracismebeweging. In de film zien we massale demonstraties tegen racisme en hoe op scholen les wordt gegeven over racisme en discriminatie.'

Lees het hele artikel

Trouw

Zorgt Black Lives Matter voor echte verandering of is er meer nodig?

Black Lives Matter zette in 2020 de wereld op z’n kop. Maar zijn de protesten daadwerkelijk een kantelpunt voor positieve verandering geweest? In Ga terug en haal het gaat regisseur Clarice Gargard op onderzoek uit. Ze reist door tijd en ruimte en haalt herinneringen van alledaagse verzetsstrijders op in Nederland, Suriname en Curaçao over het heden, verleden én de toekomst van zwart verzet. Hoe creëer je zelf de kantelpunten die voor verandering zorgen?

'Interessant om te zien hoe regisseur Coco Schrijber met veel verschillende mensen spreekt om een breder fenomeen te onderzoeken. Ik doe dat ook in mijn eigen documentaire 'Ga terug en haal het'. Het gaat tegelijkertijd wel én niet om die mensen.'

Lees het hele gastcurator-interview

Regisseur Clarice Gargard

Gezien of bekeken worden?

Openingsfilm van IDFA 2022. Filmmaker Niki Padidar toont in Al wat je ziet op een pijnlijke én humoristische manier door de ogen van vier hoofdpersonen hoe zij hun nieuwe leven in Nederland ervaren. Wat als je van de een op de andere dag niet meer gezien wordt, maar wel wordt bekeken?

'Een belangrijke en visueel krachtige documentaire die iedereen die weleens denkt dat hij ‘gewoon maar een vraag’ stelt, zou moeten zien.'

Lees de hele recensie

De Filmkrant

Oscargenomineerde klassieker

De indrukwekkende documentaire I Am Not Your Negro is een verfilming van het boek dat schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin nooit afmaakte. Regisseur Raoul Peck stelt de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan aan de kaak en bevraagt waar Amerika voor staat. Een reis door de zwarte geschiedenis in de Verenigde Staten die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met de Black Lives Matter-beweging van 2018.

‘I Am Not Your Negro will make you rethink race.'

Lees de hele recensie

The New York Times

Misstanden bij de Nederlandse politie

'Politietop ziet documentaire als kantelpunt in aanpak racisme binnen de politie', kopte de NRC na de première van De blauwe familie. In deze interviewdocumentaire doen (oud-)politieagenten en slachtoffers een boekje open over over discriminatie binnen de organisatie. De film van makers Maria Mok en Meral Uslu leidde tot een kamerdebat, een nieuw discriminatie-meldpunt en onderzoek binnen de politie.

'De blauwe familie, over uitsluiting en racisme bij de politie, is een stomp-in-de-maag-documentaire.'

Lees de hele recensie

De Volkskrant

Absurditeit en ernst van racismedebat

De korte documentaire Drijfvermogen is licht satirisch en absurdistisch, maar daardoor zeker niet minder serieus te nemen. Regisseur Ivan Barbosa volgt zijn vriend en acteur Tarikh Janssen. Tarikh laat, moe van aanhoudende typecasting, de filmwereld achter zich en keert terug naar het topzwemmen.

'Het was mijn bedoeling om het 'waanzinnige' aspect van het racismedebat op te zoeken.'

Lees het hele interview

Regisseur Ivan Barbosa

'Hoe is het eigenlijk om wit te zijn?'

Met deze openingsvraag zet filmmaker Sunny Bergman direct de toon. Waarom voelen veel witte mensen zich verongelijkt als het over racisme gaat? Dit bevraagt Bergman in haar documentaire Wit is ook een kleur. Met spraakmakende momenten, zoals de scène waarin kinderen kiezen welke pop 'slimmer' of 'de baas' is, wordt de witte Nederlander een spiegel voorgehouden.

‘Documentaire Sunny Bergman verbaast, en irriteert.'

Lees de hele recensie

Trouw

Moderne slavernij in Amerikaanse gevangenissen

Winnaar van een BAFTA-award, Emmy en voor een Oscar genomineerd: de documentaire 13th van regisseur Ava DuVernay analyseert het diepgewortelde racisme in Amerika en de criminalisering van Afro-Amerikanen.

'Fiercely intelligent prison documentary.'

Lees de hele recensie

The Guardian

Amnesty International over 'de Dag tegen Racisme en Discriminatie'

Meer weten over dit onderwerp?

Meer tiplijsten van de 2Doc.nl-redactie

Ontbreken er documentaires?

Laat het ons weten!

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!

Meer documentaires over racisme en discriminatie

  • Nieuwsbrief: 2Doc Weekly

    Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.

    Meer documentairetips van 2Doc.nl