Welke documentaires kaarten racisme aan en houden ons een spiegel voor? 2Doc.nl dook in het archief en zette zes spraakmakende films over racisme en discriminatie op een rij.

Gezien of bekeken worden?

Openingsfilm van IDFA 2022. Filmmaker Niki Padidar toont in Al wat je ziet op een pijnlijke én humoristische manier door de ogen van vier hoofdpersonen hoe zij hun nieuwe leven in Nederland ervaren. Wat als je van de een op de andere dag niet meer gezien wordt, maar wel wordt bekeken?

'Een belangrijke en visueel krachtige documentaire die iedereen die weleens denkt dat hij ‘gewoon maar een vraag’ stelt, zou moeten zien.'

Lees de hele recensie

De Filmkrant

Oscargenomineerde klassieker

De indrukwekkende documentaire I Am Not Your Negro is een verfilming van het boek dat schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin nooit afmaakte. Regisseur Raoul Peck stelt de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan aan de kaak en bevraagt waar Amerika voor staat. Een reis door de zwarte geschiedenis in de Verenigde Staten die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met de Black Lives Matter-beweging van 2018.

‘I Am Not Your Negro will make you rethink race.'

Lees de hele recensie

The New York Times

Misstanden bij de Nederlandse politie

'Politietop ziet documentaire als kantelpunt in aanpak racisme binnen de politie', kopte de NRC na de première van De blauwe familie. In deze interviewdocumentaire doen (oud-)politieagenten en slachtoffers een boekje open over over discriminatie binnen de organisatie. De film van makers Maria Mok en Meral Uslu leidde tot een kamerdebat, een nieuw discriminatie-meldpunt en onderzoek binnen de politie.

'De blauwe familie, over uitsluiting en racisme bij de politie, is een stomp-in-de-maag-documentaire.'

Lees de hele recensie

De Volkskrant

Absurditeit en ernst van racismedebat

De korte documentaire Drijfvermogen is licht satirisch en absurdistisch, maar daardoor zeker niet minder serieus te nemen. Regisseur Ivan Barbosa volgt zijn vriend en acteur Tarikh Janssen. Tarikh laat, moe van aanhoudende typecasting, de filmwereld achter zich en keert terug naar het topzwemmen.

'Het was mijn bedoeling om het 'waanzinnige' aspect van het racismedebat op te zoeken.'

Lees het hele interview

Regisseur Ivan Barbosa

'Hoe is het eigenlijk om wit te zijn?'

Met deze openingsvraag zet filmmaker Sunny Bergman direct de toon. Waarom voelen veel witte mensen zich verongelijkt als het over racisme gaat? Dit bevraagt Bergman in haar documentaire Wit is ook een kleur. Met spraakmakende momenten, zoals de scène waarin kinderen kiezen welke pop 'slimmer' of 'de baas' is, wordt de witte Nederlander een spiegel voorgehouden.

‘Documentaire Sunny Bergman verbaast, en irriteert.'

Lees de hele recensie

Trouw

Moderne slavernij in Amerikaanse gevangenissen

Winnaar van een BAFTA-award, Emmy en voor een Oscar genomineerd: de documentaire 13th van regisseur Ava DuVernay analyseert het diepgewortelde racisme in Amerika en de criminalisering van Afro-Amerikanen.

'Fiercely intelligent prison documentary.'

Lees de hele recensie

The Guardian

Meer weten over dit onderwerp?

Nieuwsbrief: 2Doc Weekly

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.

Meer documentairetips van 2Doc.nl