De rijken worden steeds rijker, de armen worden steeds armer. De redactie van 2Doc.nl selecteerde zeven documentaire(series) en tv-programma's die de groeiende kloof belichten en op zoek gaan naar oorzaken, gevolgen en waar mogelijk oplossingen.

Piketty: Capital in the Twenty-First Century

Deze documentaire brengt de ideeën van de Franse econoom Thomas Piketty helder in beeld en levert een reis op door de geschiedenis van rijkdom en macht. Er wordt afgerekend met de populaire veronderstelling dat de groei van kapitaal hand in hand gaat met sociale vooruitgang en er schijnt een nieuw licht op de wereld om ons heen en haar groeiende ongelijkheden.

De kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter, maar Piketty biedt hier een oplossing voor. 

Regie: Justin Pemberton 
Omroep: VPRO

Sander en de kloof

De zesdelige serie 'Sander en de kloof' gaat over de steeds maar groeiende kloof tussen arm en rijk en maakt inzichtelijk welke gevolgen die vermogensongelijkheid heeft voor onze maatschappij.

Sander Schimmelpenninck spiegelt de levens van jongeren die rijk geboren zijn, vastgoedmiljonairs, succesvolle ondernemers en bitcoin-investeerders aan de levens van ‘gewone’ Nederlanders.

Hoe kijken de verpleegkundigen, de huurders, en ploeterende zzp’ers naar de kansen die zij hebben in de huidige maatschappij? Hoeveel kennis hebben zij van het systeem dat hen benadeelt?

Regie: Martin Nijboer
Omroep: VPRO

Schuldig

Deze veelgeprezen documentaireserie, gemaakt door Sarah Sylbing en Ester Gould, volgt het leven van mensen in Amsterdam-Noord die worstelen met schulden.

Het werpt een licht op de complexiteit van schuldproblemen en de uitdagingen waarmee mensen in armoede worden geconfronteerd.

De documentaire laat bovendien zien hoe een kleine groep verdient aan de schulden van anderen.

Regie: Sarah Sylbing en Ester Gould
Omroep: HUMAN

Planet Finance

De inflatie is hoog, spaargeld levert weinig op en beleggen via een app is makkelijk en goedkoop. Een nieuwe generatie zoekt daarom zijn fortuin op de financiële markt. Maar weten deze miljoenen nieuwe beleggers wel hoe deze markt werkt? 

Regisseur Marije Meerman reist langs een bonte stoet van traders, shortsellers en valutagoeroes, door een onvoorspelbare en veelal ondoorzichtige wereld waar rendement lonkt. Een wereld met de reputatie dat je er slapend rijk kunt worden en werkend arm blijft. 

Regie: Marije Meerman
Omroep: VPRO

Winst en verlies

São Paulo is een stad met 19 miljoen inwoners en staat tiende op de lijst van rijkste steden ter wereld. Aan de vooravond van het WK Voetbal 2014 blijkt dat dit belangrijke sportevenement de trigger is voor grote spanningen in Brazilië, een van de snelst groeiende economieën wereldwijd. Het economisch beleid en de overheidsinvesteringen ten behoeve van het WK worden overal ter discussie gesteld: thuis, op het werk en in de straten. 

Filmmaker Maria Ramos volgt in São Paolo een econoom, een fabrieksarbeider en een vakbondswoordvoerder. Is de nieuwe welvaart in Brazilië voor iedereen even bereikbaar?

Regie: Maria Ramos
Omroep: VPRO

Four Horsemen

Deze prijswinnende verkent de groeiende ongelijkheid tussen rijken en armen en stelt vragen over de verdeling van macht en welvaart. Aan de hand van 23 invloedrijke denkers wordt onderzoekt of er alternatieve economische modellen zijn die tot een duurzamere en rechtvaardigere toekomst kunnen leiden.

Aan het woord komen onder meer: taalkundige en politiek activist Noam Chomsky, nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en auteur Jonh Perkins. 

Regie: Ross Ashcroft

Park Avenue: Money, Power and the American Dream

Deze documentaire werpt een kritische blik op de economische ongelijkheid in Amerika en onderzoekt de sociale en economische kloof tussen de bewoners van de welvarende hoofdstraat Park Avenue in Manhattan en het achtergestelde stadsdeel The Bronx. Regisseur Alex Gibney onderzoekt de rol van geld, macht en politiek in het in stand houden van deze ongelijkheid.

Regie: Alex Gibney