2Doc:

Winst en verlies

VPRO

Na eerder het lagerhuis heeft nu ook de Braziliaanse senaat ingestemd met het afzetten van president Dilma Rousseff. Zij wordt ervan verdacht de overheidsfinanciën te hebben gemanipuleerd om haar herverkiezing in 2014 veilig te stellen. Al langere tijd heerst er grote onvrede over de Braziliaanse president onder de bevolking. Men verwijt haar onder meer te veel geld te steken in prestigeprojecten als de Olympische Spelen en het WK voetbal, en te weinig in het herstel van de economie. De documentaire 'Winst en verlies' van Maria Ramos brengt deze onvrede in beeld.

In aanloop naar het WK-voetbal van 2014 volgde filmmaker Maria Ramos in São Paolo drie mannen met verschillende achtergronden: een econoom, een fabrieksarbeider en een vakbondswoordvoerder.

Sao Paulo is een stad met 19 miljoen inwoners en staat 10de op de lijst van rijkste steden ter wereld. Aan de vooravond van het WK Voetbal 2014 blijkt dat dit belangrijke sportevenement de trigger is voor grote spanningen in Brazilië, een van de snelst groeiende economieën wereldwijd.

Het economisch beleid en de overheidsinvesteringen ten behoeve van het WK worden overal ter discussie gesteld: thuis, op het werk en in de straten. Hoe en waarin wordt geïnvesteerd door samenleving, overheid en individu?

Wie zijn de winnaars en de verliezers in het economisch spel? Dit historisch moment beleven we vanuit het perspectief van drie mannen in Sao Paulo, die werken in de financiële-, industriële-, en publieke sector.

Andre is econoom en financieel analist, Anderson werkt in een autofabriek en Alex is medewerker bij de metro en tevens vakbondswoordvoerder.

Regisseur: Maria Ramos

Meer van Maria Ramos

  • Meer over Brazilië