Plof dit weekend lekker thuis op de bank met een goede documentaire, maar wat is thuis eigenlijk? Deze week tipt de 2Doc.nl acht films die de betekenis hiervan onderzoeken. Van jongeren die gevlucht zijn uit hun thuisland en op zoek gaan naar hun identiteit tot ouderen die naar een verzorgingshuis moeten verhuizen.

When You Hear the Divine Call

De in Nederland geboren regisseur Festus Toll reist af naar Kenia voor een poëtische ontdekkingsreis naar wat "thuis" betekent voor drie generaties van zijn familie: zijn oom, hijzelf en zijn pasgeboren neefje Genson. Morele kwesties en de persoonlijke zoektocht naar identiteit worden door Toll behandeld in een essayistische korte documentaire over een Europees-Afrikaans kind.

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Fetus Toll, 2020

Vader in de tuin

Opa Koos (89) is weduwnaar en woont nog zelfstandig, maar hij vereenzaamt en zijn gezondheid gaat achteruit. Hij wil zijn laatste jaren niet in een verpleeghuis slijten. Schoondochter Anita oppert dat hij bij hen in de tuin mag komen wonen. Op een dag wordt er een gloednieuwe kantenklare mantelzorg-woning in de tuin getakeld.

Kijk hier het Doctalks-interview met de regisseur.

Regie: Frans Bromet, 2020

Obada

De uit Syrië gevluchte Obada (21) is met zijn 2 miljoen abonnees één van de grootste YouTubers in Nederland. Vanuit zijn oer-Hollandse dorp Angeren neemt hij komische Arabische sketches op, die in het Midden-Oosten razend populair zijn. Maar in Nederland vindt hij weinig aansluiting. Niemand kent hem hier, hij spreekt de taal nauwelijks en zijn vader vindt zijn YouTube-carrière maar niks. Hoe is het om als jonge nieuwkomer te worstelen met de verwachtingen van je ouders als je zelf een andere toekomst voor ogen hebt?

Lees hier het interview met Obada.

Regie: Sakir Khader, 2021

Tabee

Hoe ingewikkeld is het om je dozen te pakken en de deur dicht te trekken? In 'Tabee' vertrekken Jacques en Anneke na jaren in hetzelfde huis gewoond te hebben naar een appartement. Dat gaat het stel niet in de koude kleren zitten. Op een bepaalde leeftijd is een groot huis eerder een last dan een luxe. Een bescheiden appartement is dan een aantrekkelijker alternatief. In 'Tabee' legt Den Dulk vast hoe Anneke en Jacques de verhuizing van hun decennia oude familiehuis naar een appartement beleven.

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Jotte den Dulk, 2017

Elong E'nabe

Elong E'nabe bekijkt het leven door de ogen van de vrolijke, zesjarige Angela. Ze is zich onbewust van de moeilijkheden. Bij haar oudere broer en zus blijkt die realiteit al meer door te komen. Toch zien we vooral de fantasiewereld van een kind, het plezier van een verjaardagstaart en de kracht van een moeder-dochterrelatie.

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Niels Devlieghere, 2021

Yalda: de langste nacht

Terwijl Faydim, dertien jaar na haar emigratie naar Nederland, worstelt met gevoelens van heimwee en gemis naar haar vaderland Iran, vraagt haar jongere broertje haar hem te helpen met de voorbereidingen van zijn immigratie naar Nederland. Dit zet Faydim ertoe aan om haar eigen keuzes nog eens te overwegen.  

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Faydim Ramshe, 2021

meer tiplijstjes