Belastingontduiking, weggesluisd geld, gerommel met papierwerk...Fraude en ander bedrog is een geliefd onderwerp voor documentairemakers. Ontdek het in deze documentaires over fraude-onderzoek en (onterechte) beschuldigingen.

De zorgkoningin

Zonder enige zorgervaring nam ondernemer Aysel Erbudak in 2006 het Slotervaartziekenhuis over, het eerste commerciële ziekenhuis van Nederland. Binnen een jaar maakte het ziekenhuis winst. Maar al snel keerde het tij voor deze keiharde zakenvrouw die winst, vrienden én vijanden maakte. De documentaire laat zien hoe de privatisering van de zorg kan leiden tot een situatie die niemand van tevoren had kunnen bedenken. In 2019 werd ze veroordeeld tot vijftien maanden cel voor fraude met zorggelden van het ziekenhuis. In 2022 dient het hoger beroep in deze zaak.

Kijk hier het DocTalk-interview met de regisseur

Regie: Steven Schoppert, 2022

Beerput Nederland

Eind 2016 wordt een Nederlandse inzamelaar van scheepsafvalstoffen ervan verdacht 30 miljoen liter giftig afvalwater uit Angola illegaal naar Nederland te hebben laten verschepen en te hebben gesjoemeld met transportdocumenten. De politie vermoedt dat een groot deel in het milieu is beland, wellicht ook in het IJ in Amsterdam.

Milieurechercheurs vertellen in de documentaire hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan.

Regie: Wilfried Koomen, 2017

Het zaad van Karbaat

Deze driedelige documentaireserie vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat, die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma. De serie laat zien hoe Karbaat te werk ging en brengt ook aan het licht hoe hij patiënten aanrandde en seksueel intimideerde. Al is dit enkel de top van de ijsberg; moeders, nazaten en betrokkenen moeten met het emotionele trauma van een veranderde genetische afkomst leren leven.

Kijk hier het DocTalk-interview met de regisseur

Regie: Miriam Guttman, 2021

De zorgdetectives

Na de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeenten in 2015 werd fraude in de thuiszorg makkelijker. Kleine zorgbureaus declareren soms veel meer zorg bij verzekeringsmaatschappijen of gemeenten dan zij daadwerkelijk leveren. Nietsvermoedende thuiszorg-cliënten worden zo op grote schaal opgelicht. Omdat deze vorm van zorg zich achter de voordeur afspeelt is het lastig om fraude te constateren. Documentairemaker Nikki van der Westen volgt in 2Doc Talent-film 'De zorgdetectives' een team van fraudeonderzoekers in hun poging de fraude aan het licht te brengen.

Regie: Nikki van der Westen, 2018

Alleen tegen de staat

In september 2018 wordt bekend dat de Belastingdienst jarenlang duizenden mensen beschuldigt van fraude met toeslagen in de kinderopvang. Ouders die bezwaar aantekenden tegen het stopzetten van de toeslag worden moedwillig tegengewerkt. In 'Alleen tegen de staat' vertellen vijf moeders, die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal, in ijzingwekkende monologen hoe hun leven en dat van hun kinderen werd verwoest door een systeem waaruit iedere menselijkheid was verdwenen.

Kijk hier het DocTalk-interview met de regisseur

Regie: Stijn Bouma, 2021

The Hunt for Gaddafi's Billions

Na de dood van Libisch leider Muammar Gaddafi in 2011 blijkt dat een groot deel van zijn vermogen is weggesluisd. Waar zijn de miljarden gebleven? De Nederlandse filmmakers en onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom volgen een spoor dat leidt naar Zuid-Afrika waar twee groepen, bestaande uit premiejagers, spionnen en wapenhandelaren, op jacht zijn naar de Libische miljarden.

Regie: Thomas Blom, Misha Wessel, 2020

How to Steal a Country

In 'How to Steal a Country' wordt gereconstrueerd hoe de #Gupta-leaks tot stand kwamen. Hierin bewezen onderzoeksjournalisten namelijk dat de Zuid-Afrikaanse overheid in feite niet meer in de handen van oud-president Jacob Zuma lag, maar in die van de rijke, Indiase Gupta-familie. De Indiase familie Gupta wist met hulp van politieke connecties, de opbrengsten van heel Zuid-Afrika toe te eigenen. Deze grove vorm van corruptie vormde een fundamentele bedreiging voor de jonge, prille democratie in Zuid-Afrika.

Regie: Rehad Desai & Mark Kaplan, 2020

Een filmploeg kreeg unieke toestemming om de medewerkers van de FIOD te filmen tijdens een grootschalig fraude-onderzoek. Na een tip start de FIOD een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking bij een Nederlandse horecaketen. Na maanden van onderzoek valt de FIOD verschillende vestigingen binnen, waarbij pinautomaten, kassasystemen en brandkasten veilig worden gesteld.

Regie: René Roeloefs, 2022

meer tiplijstjes