We hebben een zware coronawinter achter de rug. Gelukkig breekt nu de tijd van lichte avonden, zonnestralen en krokusjes aan. Om de voorjaarspret een beetje extra te voeden, tipt 2Doc.nl 10 documentaires waar je lentekriebels van krijgt.

Het wilde westen

Middenin de multiculturele wijk Amsterdam-West ligt bouwspeelplaats 't Landje. Elke dag staan dezelfde kinderen te dringen voor het hek. Natuurlijk vanwege alle speelmogelijkheden en de loslopende dieren, maar ook omdat ze thuis weinig te zoeken hebben.

Regisseur: Susan Koenen

Ons eiland

Twee zussen spelen buiten in de zomerse natuur. Mirte probeert vlinders te vangen, ze maken samen een roeitocht en ze proberen waterdiertjes te pakken te krijgen. ’s Avonds bij het kampvuur meldt Shanna dat ze, als ze groot is, uitvindingen wil maken voor kinderen met een beperking.

Regie: Lennah Koster

Rediscovery

Tien weken lang krijgen 47 kinderen natuurles, dichtbij het centrum van Kopenhagen. Hun klaslokaal is een overwoekerd bouwterrein waarin de kinderen zich verbinden met de natuur en hiervan leren. Er is genoeg plek om te klimmen, spelen en denken. De film gaat over wat we al weten van de natuur, maar door de jaren heen zijn vergeten.

Regie: Phie Ambo

Ceres

Koen, Sven, Daan en Jeanine wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen. Hoe gaan de kinderen om met de onafwendbare kringloop van leven en dood op de boerderij?

De kinderen dromen ervan om later, net als hun vaders en grootvaders, boer te worden. Terwijl de jaargetijden komen en gaan wordt er gezaaid en geoogst en worden er dieren geboren en naar de slacht gebracht.

Omdat deze poëtische documentaire het perspectief van de kinderen verbeeldt, krijgen we een hele andere kant van het boerenleven te zien.

Regie: Janet van den Brand

2Doc Makers van Morgen: De prins op het grijze paard

Jonge maker Sophie van Bree besluit op zoek te gaan naar wat er achter het ideaalplaatje van de liefde zit. In hoeverre helpen hoge idealen je bij het vasthouden aan romantische verlangens? Om hier antwoord op te krijgen gaat ze in gesprek met verschillende stellen en met haar gescheiden ouders.

Regie: Sophie van Bree

Liefdesbrieven

Ze bestaan nog: Jonge mensen die weten hoe ze een liefdesbrief moeten schrijven. Filmmaakster Tara Fallaux portretteert vijf twintigers die hun meest intieme liefdesbrief die ze ooit hebben geschreven aan de kijker openbaren. De schrijvers vertellen over de gedachtes en gevoelens die verbonden zijn aan het schrijven van deze brieven en aan de periode toen ze die brieven schreven.

Regie: Tara Fallaux

 

69: Liefde, seks, senior

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen? In '69: liefde seks senior' geven verschillende 70-plussers een openhartige en ontwapenende inkijk in hun seks- en liefdesleven.

Regie: Menna Laura Meijer

Buddy

Documentaire over zes bijzondere honden die speciaal zijn opgeleid om hun eigenaars te helpen in een leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de vaardigheden van hun honden zijn de baasjes echter zo onafhankelijk als mogelijk.

Regie: Heddy Honigmann

2Doc Makers van Morgen: Ein dingk

In de documentaire 'Ein Dingk' volgen we Roermondse vrienden die met hun succesvolle carnavalsact Vleisboeket zich voorbereiden op hun laatste optreden. Verwacht veel pruiken, verkleedfestijnen, grote optredens en een paar tranen.

Regie: Maud van der Varst

2Doc Makers van Morgen: Een klein beetje nog

Elisabeth Fisher-Spanjer is 101 en leidt haar leven ten volste. Gedurende de twintigste eeuw, die zij bijna in zijn geheel meemaakte, zette zij zich als activist veelvuldig in voor de belangen van de underdog. Regisseur Hannah van Tassel volgt deze excentrieke Elisabeth Fisher-Spanjer in aanloop naar haar 102e verjaardag.

Regie: Hannah van Tassel

 

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl