In deze tiplijst belicht 2Doc.nl het voortdurende conflict tussen Israël en Palestina.

Skies Above Hebron

Dit coming of age-verhaal volgt gedurende vijf jaar het leven van drie Palestijnse jongens uit Hebron. Hoe is het om op te groeien in een omgeving waar geweld en intimidatie aan de orde van de dag is? Vanuit twee Israëlische nabijgelegen uitkijktorens wordt iedere beweging in de gaten gehouden. Het ene moment zijn de jongens nog gewoon aan het spelen, het volgende staan er gewapende soldaten voor de deur, omdat de kolonist heeft geklaagd. De camera krijgt nog een duw, maar de dreigende situatie loopt met een sisser af.

Regie: Esther Hertog en Paul King

 

Er zijn geen leeuwen in Tel Aviv

Deze documentaire (2019) toont het verhaal van de voormalige opperrabbijn van Kopenhagen, Max Shorenstein. In 1935 vertrok Shorenstein naar Tel Aviv. Hier zag hij de kans zijn droom te verwezenlijken: een dierentuin oprichten. De dierentuin van Tel Aviv werd een enorm succes: het was de grootste attractie van de regio. Maar er was ook een keerzijde. Afgunst, hebzucht en corruptie van stadsfunctionarissen zorgden ervoor dat Shorenstein werd ontslagen en verbannen uit het door hem gecreëerde dierenparadijs. Parallel aan dit verhaal zien we hoe Tel Aviv verrees uit het zand en uitgroeide tot een internationaal, cultureel en financieel centrum en de prijs die de stad en haar inwoners hiervoor betaalden.

Regie: Duki Dror

Palestina bestaat niet

Vier Palestijnse Nederlanders vertellen in deze documentaire over hun vaderland dat ze in 1948 ontvluchtte ten gevolge van de Nakba. Na hun vertrek kwamen ze na vele omzwervingen in Nederland terecht. Ze vertellen over hun herinneringen aan Palestina en hun vlucht. Drie van hen wonen al meer dan een halve eeuw in Nederland. Op hun oude dag moeten ze constateren dat hun levenslange strijd niet heeft geleid tot erkenning van Palestina.

Regie: Simone Tangelder

King Bibi Netanyahu

Binnen vijf maanden ging Israël twee keer naar de stembus: blijft Netanyahu Israëls langstzittende minister-president? ‘King Bibi Netanyahu’ laat aan de hand van media-optredens zien hoe de politicus zich de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld. De docu geeft met rijk archiefmateriaal een gelaagd beeld van de politicus. Door de één wordt hij gezien als redder van Israël en door de ander als cynische, agressieve politicus die er vooral op uit is zijn macht te behouden.

Regie: Dan Shadur 

Mohammad en Jafar

Ze zijn al meer dan 25 jaar bevriend in oorlogsgebied en hebben alle confrontaties met de Israëlische troepen overleefd: de Palestijnse jeugdvrienden Mohammad en Jafar. Regisseur Marcel Goedhart bezoekt het tweetal, ooit jonge stenengooiers, steeds met een tussenpoos van enkele jaren. Nu heeft hij een documentaire gemaakt, waarin we zien hoe de mannen hun strijd voeren om te overleven in vluchtelingenkamp Dheisheh.

Regie: Marcel Goedhart

Muhi - Generally Temporary

De vrolijke Palestijnse Muhi kwam als baby terecht in een Israëlisch ziekenhuis vanwege een ernstige auto-immuunziekte. Om zijn leven te redden, amputeerden de artsen zijn armen en benen. Vanwege de ontoereikende gezondheidszorg in Gaza kan Muhi niet naar huis, en daarom besloot zijn opa om bij hem te blijven. 

Regie: Rina Castelnuovo-Hollander en Tamir Elterman

Als de giraffen komen

In het Palestijnse Qalqilya vecht dierenarts Dr. Sami voor de enige dierentuin in Palestijns gebied. Hij wil de dierentuin uitbreiden, aanpassen en laten aansluiten bij het Europese netwerk voor dierentuinen en aquaria EAZA. Binnen het Israëlisch-Palestijns conflict is dit een flinke uitdaging. In 'Als de giraffen komen', volgen we met hoeveel passie en doorzettingsvermogen Dr. Sami strijdt voor dit doel.

Regie: Marco de Stefanis

Team Gaza

Gedurende een volledig seizoen worden vier spelers van een voetbalteam in Gaza op de voet gevolgd. Alle vier de hoofdpersonen proberen op hun eigen manier betekenis aan hun leven te geven in de hermetisch afgesloten landstrook waar oorlog en ellende elke dag op de loer liggen. De een wendt zich tot God, de ander grijpt naar wapens, een derde trouwt zijn nichtje en bouwt een burgerlijk bestaan op. Op het voetbalveld komen de verhalen samen, daar wordt het zware leven in Gaza voor even vergeten. Een indringende documentaire over een voetbalteam in de Gazastrook.

Regie: Frederick Mansell en Laurens Samsom

Breng de joden thuis

De Vlaamse Koen Carlier heeft een missie: hij wil alle Joden ter wereld naar Israël brengen. Hij gelooft dat dan de Messias - Jezus - nog deze generatie terug naar aarde zal komen. Alle tekenen wijzen erop dat we leven in de eindtijd: oorlogen, natuurrampen en bovenal de stichting van de staat Israël.

Regie: Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen

When the boys return

Minderjarige jongens uit de Westelijke Jordaanoever hebben maanden of soms zelfs jaren vastgezeten in een Israëlische gevangenis. Als politieke gevangenen, omdat ze stenen hebben gegooid naar Israëlische soldaten. Als ze thuis komen, viert het hele dorp feest.

Regie: Tone Anderson

Ontbreken er documentaires of tv-programma's?

Laat het ons weten!

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!