Een psychose of depressie verandert voor velen voorgoed de kijk op het leven. Dat wat altijd werd gezien als 'de realiteit' blijkt een verzinsel, wat fantasie leek blijkt echt. En toch brachten de psychische verstoring sommigen ook creativiteit, inzichten, spiritualiteit, en soms zelfs: een nieuwe waarheid. 2doc.nl tipt zes intrigerende docu's over psychose en creativiteit.

Gioia

Gioia beleefde haar mooiste dromen en haar zwartste nachtmerries. Om in de realiteit te blijven moet ze een regelmatig leven leiden. Maar laat dat nog wel ruimte voor verbeelding?

2Doc.nl interviewde regisseur Laura Stek over haar documentaire: 'Het grijze gebied tussen normaliteit en gekte is het hoofdthema van de film'.

Regie: Laura Stek

Blue monday

In de documentaire Blue Monday van Ingrid Kamerling gaan drie jonge mensen op zoek naar de waarheden achter hun psychotische belevingen. Valt er zin in hun waanzin te ontdekken?

In de DocTalks ging Elena Lindemans in gesprek met regisseur Ingrid Kamerling om te praten over haar documentaire. Waarom wilde ze de drie hoofdpersonages op deze manier in beeld brengen? Hoe denkt zij over de grens tussen gekte en genialiteit?

Regie: Ingrid Kamerling

 

 

Storm om mij heen

Ze zat in gesloten inrichtingen en kampte met stemmen in haar hoofd. Muzikante S10 heeft een heftig verleden. Muziek maken gaf haar de ruimte om op een andere manier om te gaan met haar psychische situatie. S10 groeide uit tot het rolmodel dat mensen met een psychische aandoening nodig hebben. Ze is stoer en heldhaftig maar tegelijkertijd ook gevoelig en kwetsbaar. En dat mag en dat kan.

Lees ook ons interview met de makers: 'De muziek van S10 is onlosmakelijk verbonden met haar persoonlijke verhaal.'

Regie: Timo Pisart en Kilian Kayser

Asylum

Heen en weer slingerend tussen depressie en euforie is David Brown (29) in de zoveelste psychiatrische instelling beland. ‘Bang voor de dood, en bang om te leven’, zoals hij zelf zegt. Met verhalen en humor probeert hij de gekte op afstand te houden. Lukt het hem om weer op eigen benen te gaan staan of verandert hij in een van de ‘valiumzombies’ die hij nu nog parodieert?

Kijk ook het DocTalks interview waarin Chris Kijne in gesprek gaat met de twee makers.

Regie: Jaap van Heusden en Jefta Varwijk

Ingewikkeld

Sven is echtgenoot, vader en kunstenaar. Hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis waardoor hij lange periodes van zware psychose heeft gekend. Ingewikkeld is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd in psychiatrie, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.

Regie: Marie de Hert en Ellen Polard 

De regen komt niet van ver

Saskia van Essen was ooit een veelbelovende jazz-zangeres, maar door haar bipolaire stoornis heeft ze die belofte niet kunnen waarmaken. Nu is ze 53 jaar en staat ze nog maar zelden op een podium. 2Doc Talent Kim Faber maakte een persoonlijke film over de door manische depressiviteit gekwelde artieste.

Lees ook het interview met Kim Faber op 2Doc.nl: 'Dat haar carrière zo heeft geleden onder haar aandoening vond ik een heel wrang, maar ook een heel mooi gegeven voor een documentaire.'

Regie: Kim Faber

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl