Van Janis Joplin tot The Beatles, deze artiesten hebben elk op hun eigen manier een blijvende stempel op de muziekwereld gedrukt. Leer je favoriete artiesten van dichtbij kennen in de volgende vijf films.

1. De moeder van de blues

Zelfs 46 jaar na haar dood blijft Janis Joplin een inspiratiebron voor vrouwelijke rockers. Haar korte leven kende veel pieken en dalen op weg naar succes. Regisseur Amy Berg maakte een liefdevol portret van de moeder van de blues: Janis: Little Girl Blue.

'Janis: Little Girl Blue' is donderdag 17 augustus 22.45 op NPO2.

2. Springsteen in Zuid-Afrika

In januari 2014 speelt Bruce Springsteen voor het eerst in Zuid-Afrika. Zijn gitarist Steven van Zandt richtte een jaar na de release van Born in The USA protestgroep Artists United Against Apartheid op, met singles als 'Sun City'. Legendes uit alle genres deden mee: van Miles Davis tot Run-D.M.C. en Bob Dylan. En natuurlijk 'The Boss' zelf. High Hopes in South Africa volgt Springsteen en de band tijdens hun legendarische concert in Zuid-Afrika.

3. Dit is de broer van Jimi Hendrix

Iedereen wil iets van hem, of het nou een handtekening of een zakelijke onderhandeling is. Leon Hendrix is de broer van de beste gitarist van de wereld. Op zijn vijftigste pakt hij voor het eerst zelf de gitaar op, wanneer hij zich daartoe geroepen voelt door de geest van Jimi. Ruim veertig jaar na zijn dood is Leon nog steeds 'the next best thing'.

4. Iconen van seksuele vrijheid

De dansers van Madonna's controversiële Blond Ambition Tour in 1990, waarvan zes homo's en één hetero, vertellen 25 jaar later hun verhaal. In de inspirerende film Strike A Pose kijken zij terug op hun ervaringen op weg naar Hollywood en het overwinnen van schaamte om te zijn wie je bent.

5. Waar begonnen The Beatles?

In 1964 worden The Beatles uit Liverpool plots wereldnieuws dankzij hun optreden bij 'The Ed Sullivan Show'. Hetzelfde jaar geeft de band een legendarisch optreden in het Noord-Hollandse Blokker. Leo Blokhuis onderzoekt de begindagen van de Beatlemania in Groot-Brittannië.