NTR, 2014

Beatlemania

NTR

In 1964 werden The Beatles uit Liverpool ineens wereldnieuws dankzij hun optreden bij 'The Ed Sullivan Show'. Dit was ook het jaar dat hun band een legendarisch optreden verzorgde in het Noord-Hollandse Blokker.

In het eerste deel van de uitzending Beatlemania gaat Leo Blokhuis op zoek naar de muzikale wortels van de beatbands uit Groot Brittannië. Wat was er in die jaren gaande in Liverpool? Hebben The Beatles in hun eentje de weg naar het succes geplaveid of speelden daar ook andere bands een rol in? Hoe is het hun verder vergaan?

Eric Burdon van The Animals, Mike Pender van The Searchers, leden van Procol Harum en The Merseybeats vertellen hun verhaal. Neil Sedaka verhaalt welke veranderingen Britse bands op de Amerikaanse popmuziek hadden. En David Crosby legt uit welke invloed The Beatles op zijn eigen carrière hebben gehad: popmuziek zou na The Beatles nooit meer hetzelfde zijn.

In het tweede deel van Beatlemania verschuift de aandacht naar het muzikale genie van The Beatles, met bijdragen van een keur aan Nederlandse popmuzikanten, onder wie Marike Jager, Bertolf, JB Meijers en Joël Bons (artistiek leider Nieuw Ensemble). Als fans van The Beatles leggen zij uit wat de Fab Four muzikaal zo bijzonder maakt. Als hommage aan The Beatles nemen zij in een boerderij een eigenzinnige cover op van 'Norwegian Wood'.

The Beatles: The Night That Changed America

Het eerste optreden van The Beatles bij 'The Ed Sullivan Show' in 1964 wordt door muziekhistorici en critici beschouwd als een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van muziek en televisie.

Om die uitzending te gedenken worden in dit programma alle Beatles-classics gecoverd door een 'All-Star' line-up van onder anderen Stevie Wonder, Alicia Keys & John Legend, Maroon 5, John Mayer & Keith Urban, Ed Sheeran, Katy Perry, Imagine Dragons, Dave Grohl & Jeff Lynne, Gary Clark Jr., Dave Grohl & Joe Walsh , Brad Paisley & Pharrell Williams, Eurythmics.
Tussen de optredens door zijn unieke beelden te zien uit 1964 en een interview van David Letterman met Ringo Starr en Paul McCartney.
 

Kijk ook: