Maandag 16 maart, 20:25u, NPO 2

Op de tast

EO

Het blinde echtpaar Marianne en Ronald Polderman woont al veertig jaar zelfstandig op driehoog in Amsterdam. Ze worden ouder in een wereld die steeds drukker en bedreigender voor hen wordt. Als ze een appartement krijgen aangeboden in een beschermde woonomgeving op de Veluwe, besluiten ze afscheid te nemen.

Marianne en Ronald Polderman zijn een goed voorbeeld van hoe mensen met een beperking zich zelfstandig weten te redden in onze maatschappij. Bijzonder aan het echtpaar is dat ze in het verleden nog iets hebben kunnen zien; Marianne (72) verloor het laatste zicht als jongvolwassene en Ronald (68) verloor het laatste licht vijftien jaar geleden. Ze hebben in hun herinnering de beelden van de wereld toen ze jong waren, maar ondertussen is er veel veranderd in de wereld om hen heen. Die wordt steeds drukker, lawaaieriger, individualistischer en bedreigender. Het internettijdperk heeft er ook voor gezorgd dat de wereld veel visueler ingesteld is geworden, wat een uitdaging vormt voor het echtpaar Polderman.

Ontdek in Op de tast hoe uitdagend het is voor blinden om te navigeren door een drukke stad vol met wegopbrekingen, versperringen en onoplettende weggebruikers. Het zal je verbazen hoe groot de uitdaging is om weer heelhuids thuis te komen.

Regie: Thomas Doebele & Maarten Schmidt