2Doc:

Zie mij doen

KRO-NCRV

'Je mag wel kijken, maar staren? Liever niet'. Hoe kijken mensen met een verstandelijke beperking naar zichzelf en naar ons? En hoe kijken wij naar hen?

De Belgische regisseur Klara van Es liep drie jaar lang rond als vrijwillger in Monnikenheide, een plek waar mensen met zware verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. Het laatste jaar startte ze met het filmen van zes bewoners.

Quan, Jessica, Sofie, Mathias, Sam en Nadine laten de kijker in toe in hun dagelijks leven, de wereld van leven met een verstandelijke beperking. Van lichtmentaal tot zwaar verstandelijk. Waar Jessica niet goed weet hoe ze paardrijden, werk én een relatie moet combineren, ziet Quan door zijn fysieke beperking geen mogelijkheid om kerst met zijn familie in China door te brengen. Hun gevoelens, humeren en de problemen waar zij mee te maken hebben worden op een observerende, maar hartverwarmende manier in zwart-wit beeld gebracht.  Al met al blijken ze toch niet zo 'beperkt' te zijn.

Meer van Klara van Es...

Ooit zat op Carnotstraat 17 in Antwerpen Ciné Rubens, de grootste en modernste bioscoop van België. Internationale filmsterren schreden er over de rode loper. Nu wonen op hetzelfde adres verschillende migrantenfamilies onder één dak. Klara Van Es maakt een buurt in transitie zichtbaar, maar vooral voelbaar.
 

'Zie mij doen' in de pers