2Doc:

Bruce Lee and the Outlaw

EO

Zes jaar lang volgt regisseur Joost Vandebrug het straatjongetje Nicu. Nicu leeft in tunnels onder de stad Boekarest, die de bijzondere beschermheer 'Bruce Lee' hebben.

Boekarest telt veel straatkinderen en daklozen. Nicu is een van en hen en, net als vele anderen, gevlucht uit een van de beruchte weeshuizen van Ceausescu. Op straat leren de kinderen al snel bedelen en hoe ze aurolac (een chemicalie) moeten inhaleren vanuit een plasticzak. Hier raken ze high van en vaak is dat het begin van een leven vol verslaving.

Bruce Lee, zelf als kind ontsnapt uit zo'n weeshuis, geeft de kinderen onderdak in de vorm van de tunnels. Hij maakt eten voor ze, stopt ze soms geld toe, maar brengt ze ook drugs. Regisseur Joost Vandebrug volgt Nicu die een tijd lang onder de straten van Boekarest leeft. Totdat hij drijgt te bezwijken onder tuberculose, hiv en aids. Joost grijpt in samen met de lokale engel: Raluca. Zij neemt straatkinderen onder haar hoede en probeert ze op het rechte pad te krijgen. Maar dit is niet zo makkelijk als het lijkt, want de mensen onder de grond zijn hun vrienden en familie in een; 'Bruce Lee was mijn vader en mijn moeder.'

Joost Vandebrug

Joost Vandebrug in een van de tunnels onder Boekarest.

Joost Vandebrug in een van de tunnels onder Boekarest.

Joost Vandebrug is een Nederlandse regisseur en fotograaf. Sinds 2011 legt hij het zware leven van Roemeense straatkinderen vast. In zijn eerste jaar ontmoette hij in Boekarest een groepje jongens die hij de 'Lost Boys' noemt. Via hen ontmoette hij ook 'Bruce Lee', de man die bedekt met zilver zijn geld verdient.

Steun Nicu, Raluca en haar zwerfhondenopvang

Ben je geraakt door Nicu, Raluca en de anderen en zou je graag wat voor hen willen doen? Dat kan! Joost heeft een crowdfunding opgericht om Nicu, Raluca en haar zwerfhondenopvang te steunen. Het geld dat je hier stort, komt direct op haar rekening te staan, dus het blijft nergens aan de strijkstok hangen. Doneren kan hier.