3Doc:

Genderbende

BNN

Deze documentaire vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man en geen vrouw voelen, maar iets daartussenin. Deze film viert het individu.

Dagelijks geconfronteerd met het 'anders' zijn, blijven ze toch trots op de persoon die ze zijn. De jonge mensen in deze film hebben allen hun eigen moeilijkheden, maar vertellen samen een krachtig verhaal over acceptatie. De film speelt met de nieuwsgierigheid, interesse en het onbegrip over alles wat buiten de norm valt. Is niet iedereen een beetje gender fluide? Zou het niet bevrijdend zijn als we het hokjes-denken rondom gender zouden doorbreken? Deze vijf 'gender fluide' personages laten ons nadenken over onze, soms zo, rigide samenleving en bieden een moment van reflectie. In hoeverre ben jij man of vrouw?

Regie: Sophie Dros

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Bahram Sadeghi met regisseur Sophie Dros over haar documentaire 'Genderbende'.

Meer over gender

De Amerikaanse filosofe en gender theoreticus Judith Butler werd bekend met haar theory over 'gender performativity'. Butler stelt dat gender niet iets is wat iemand is, maar wat iemand doet. Dit is ook terug te zien in 'genderbende' waarin de hoofdpersonen genderfluïde zijn.

Meer films over gender en seksualiteit