NPO 2:

Kind van het toeslagenschandaal

NTR

Portret van Jaïr van den Essenburg, een van de kinderen van het Toeslagenschandaal. De korte documentaire belicht zijn pijnlijke herinneringen en zoektocht naar herstel. Lukt het de nu volwassen Jaïr om zijn verleden achter zich te laten?

Kind van het Toeslagenschandaal

Zondag 12 mei 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 16:25

Meer over deze documentaire

Van 2005 tot 2019 zijn tussen de zestig en het honderdduizend kinderen slachtoffer geworden van het toeslagenschandaal. In deze korte documentaire wordt een van deze kinderen, de nu volwassen Jaïr van den Essenburg, geportretteerd.

Jaïrs moeder wordt in 2008 bestempeld als fraudeur. Daarna volgt een nachtmerrie met deurwaarders, sociaal isolement, brieven van de belastingdienst en een vlucht naar België̈. De kijker wordt meegenomen op een emotionele reis door het verleden van Jaïr. Hij bezoekt zijn oude woonplaats Delft, gaat langs op zijn voormalige basisschool en met zijn moeder blikt hij terug op de gevolgen van het toeslagenschandaal voor zijn familie.

Ook confronteert Jaïr VVD-politicus Dilan Yeşilgöz met het vastlopende herstel rond het toeslagenschandaal. Dit alles om uiteindelijk zijn persoonlijke leed te kunnen verwerken en weer vooruit te durven kijken.

Regie: Josephine Hanna en Elisabeth van der Ploeg
Omroep: NTR
Producent: Josephine Hanna en Elisabeth van der Ploeg

Bekijk ook deze documentaire over het toeslagenschandaal

In de media

Meer maatschappelijke documentaires