Een goede dood: aflevering 4

BNNVARA

Psychiater Nynke besluit voor het eerst euthanasie te verlenen. Zij stapt over haar angst heen omdat ze weet dat patiënt Yvonne (56) anders mogelijk suïcide pleegt. Marij (88) wordt gedwongen haar huis uitgezet en gaat tot haar afschuw naar een verpleeghuis.

Een goede dood

Maandag 6, 13, 20 en 27 mei 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 22:10

Ga naar alle afleveringen

Over deze documentaireserie

Jarenlang kampte de moeder van documentairemaker Elena Lindemans met ernstige psychische problemen. Haar euthanasieverzoek werd afgewezen. Enkele dagen later zag ze geen andere uitweg dan van een flat te springen. Nu, ruim twintig jaar later, onderzoekt Elena of er iets is veranderd in de hulpverlening aan mensen die geestelijk lijden en een uitgesproken wens hebben om te sterven. Worden zij nu wel gehoord? Of staan zij er nog vaak alleen voor?  In de documentaireserie ‘Een goede dood’, de letterlijke vertaling van het oud-Griekse woord ‘euthanasie, volgt Elena zes mensen die vanwege psychische problemen niet langer willen lijden en om euthanasie vragen. De serie laat zien hoe mensen met hulp van een arts waardig mogen sterven maar ook hoe zwaar een euthanasietraject voor sommigen nog altijd is. 

Elena volgt in de serie ook artsen en psychiaters die soms voor grote dilemma’s staan. Nederland heeft sinds 2001 een Euthanasiewet waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen lichamelijk en psychisch lijden, maar die scheiding is er wel in de praktijk. Artsen zijn huiverig om mensen met psychische problemen of dementie euthanasie te verlenen. 

Regie: Elena Lindemans
Omroep: BNNVARA