NPO 2 Extra:

Zinder

VPRO

Werkloze jongeren versterken de bendes die geweld zaaien in de Nigerese stad Zinder. Regisseur Aicha Macky onderzoekt de oorsprong van de radicalisering in haar geboorteplaats en de mogelijkheden om eraan te ontsnappen.

Zinder

Vrijdag 29 maart 2024 - 5 april online

NPO 2 Extra, 2Doc.nl en NPO Start 20:30 uur

Over deze documentaire

De winderige stad Zinder is voor reizigers meestal een tussenstop waar ze niet lang verblijven. In de stad bevindt zich de wijk Kara-Kara. Voorheen fungeerde deze wijk als verbanningsoord voor lepralijders, nu is het een bron voor bendes die hun invloed over de hele stad verspreiden.

Geobsedeerd door een cultuur van bodybuilding en geweld, veroorzaken de bendeleden angst bij de bevolking. Veel van hen volgen het pad naar een leven vol misdaad, vaak resulterende in een gewelddadige dood. Anderen proberen zichzelf uit de sleur te trekken waarin ze zich bevinden. 

De regisseur, zelf afkomstig uit de stad, filmt hoofdpersonages Siniya, Bawo en Ramses die hun overlevingsstrategieën delen met het publiek. Door hen te volgen in het dagelijkse leven, verdeeld tussen hun bende, familie en eigen levens, schetst Macky een portret van het verlangen om los te komen uit de cyclus van geweld die hun identiteit kenmerkt.

Regie: Aïcha Macky 
Omroep: VPRO

Producent: Point du Jour, Tabous en Corso Film

Meer documentaires over jongeren