3Doc:

Eindeloos Gepest - Het verhaal van Maryana

KRO-NCRV

In 'Eindeloos Gepest - Het verhaal van Maryana' zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, het pestleed werd voor haar ondragelijk.

Eindeloos gepest - het verhaal van Maryana

Woensdag 7 februari

NPO 3 22:00

Meer over deze documentaire

Maryana was one of a kind. Nadat haar ouders op jonge leeftijd uit elkaar gaan, krijgt ze te maken met harde levenslessen. Financieel heeft het gezin het niet breed. Maryana ontwikkelt zich tot een eigenzinnige tiener. Al op jonge leeftijd creëert ze haar eigen stijl, kleedt ze zich anders dan anderen en is ze open over haar biseksualiteit. Wat anderen van haar vinden, lijkt haar niets te doen. Dat Maryana haar eigen ding deed en eigen stijl had, zorgt er op de lagere school al voor dat ze gepest wordt. Haar uiterlijk, kledingkeuze en achtergrond zorgt ervoor dat ze buiten de groep ligt.

Op de middelbare school gaat het goed, maar buiten de school weten de pesters haar in het dorp nog steeds te vinden. Ze wordt regelmatig achtervolgd, aan haar haren getrokken of van haar fiets afgetrapt. Als Maryana thuis is, gaat het pesten online door.

Het is zaterdag 14 november 2020. Maryana heeft met haar moeder en oma een hele fijne dag. Ze zijn samen bij oma om haar te helpen de tuin in kerstsferen te brengen. ’s Avonds zoekt Maryana nog online kerstcadeaus uit voor haar vrienden. Maar later op deze avond gaat het mis. 

Aan de hand van verhalen van haar familie, docenten, vrienden en klasgenoten krijgen we een beeld van wie Maryana was en wat haar bezig hield. Alle nabestaanden hebben dezelfde boodschap: laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurtPesten moet stoppen”, zeggen ze stellig. “Als we door ons verhaal te delen maar één iemand kunnen redden, dan is dat al mooi”.

Regisseur: Robin Boudestein
Omroep: KRO-NCRV
Producent: Skyhigh TV

Meer documentaires over pesten

Besproken in de podcast '2Doc belt met Boeijen'

Verder lezen over dit onderwerp

De mooiste documentaires over 'jezelf zijn'