Het Uur van de Wolf:

La Singla - De stille flamenco

NTR

Een doof Spaans meisje groeit uit tot een beroemde flamencodanseres. Dan verdwijnt ze plotseling van het podium. Vijftig jaar later wordt het mysterie van haar verdwijning ontrafeld.

Het Uur van de Wolf: La Singla - De stille flamenco

Dinsdag 16 april 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22:40

Meer over deze documentaire

Antonia Singla Contreras wordt in 1948 geboren in een Roma-familie in Somorrostro, dan een armzalige buitenwijk van Barcelona. Kort na haar geboorte verliest ze haar gehoor en vereenzaamt ze. De flamenco is een uitweg voor haar woede. Door goed de handen van gitaristen te observeren en trillingen van de muziek te voelen, slaagt ze erin het ritme te internaliseren. Haar krachtige présence is ongekend.

Op 17-jarige leeftijd schudt ze de flamencowereld op en wordt een ster, niet alleen in Spanje maar in heel Europa. In 1963 schittert ze in ‘Los Tarantos’, een voor de Oscars genomineerde speelfilm. Maar op het hoogtepunt van haar carrière, nog vóór haar dertigste, verdwijnt ze ineens uit het zicht en lijkt ze van de aardbodem verdwenen.

Vijftig jaar later stuit een jonge kunstenaar en filmregisseur op een doos met archiefmateriaal en raakt gefascineerd door La Singla. Waarom heeft ze nog nooit van haar gehoord? Ze besluit het mysterie rond La Singla's verdwijning te ontrafelen en legt een tragisch verhaal bloot over knellende familiebanden, woede en berusting.

Verteller/journalist: Helena Kaittani
Regie: Paloma Zapata
Omroep: NTR
Producent: La Fábrica Naranja, Malandar Films en Inselfilm Produktion

Meer Uur van de Wolf-documentaires