STAAL

Zwarte sneeuw

HUMAN

In Wijk aan Zee zorgt zwarte sneeuw voor ongerustheid. Is deze omgeving wel gezond voor de inwoners? Een groep bewoners besluit dat de grens is bereikt en doet aangifte tegen Tata Steel.

Tatum werkt al vanaf haar zestiende in de fabriek van Tata Steel en lost nu scheepsladingen kolen en erts als kraanmachinist. Collega Hendrik houdt met zijn team de fabriek van binnen schoon en leefbaar. Buiten, in Wijk aan Zee, zorgt zwarte sneeuw voor ongerustheid. Is deze omgeving wel gezond voor de inwoners? Een groep bewoners besluit dat de grens is bereikt en doet aangifte tegen de fabriek.

Bekijk alle afleveringen

Over deze documentaireserie

In de vierdelige documentaireserie STAAL volgen we staalfabriek Tata Steel en zijn buren in veranderende tijden. Na een eeuw staalproductie in de duinen van Wijk aan Zee staan de bewoners van de IJmond lijnrecht tegenover elkaar. Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood. Zij zien het rokende gevaarte in de duinen als een vanzelfsprekend onderdeel van het landschap.

Andere, vaak nieuwe, bewoners maken zich ernstig zorgen over hun gezondheid. Plannen om groen te gaan produceren komen misschien wel te laat. Want het geduld raakt op en het protest van omwonenden tegen Tata Steel groeit. STAAL gaat over de grote vraag van nu: hoe leef je samen, als de belangen zo uiteenlopen?

Regie: Joey Boink en Maaike de Gruyter
Showrunner: Maaik Krijgsman
Montage en script: Pelle Asselbergs 

Omroep: HUMAN