STAAL

Tijdsdruk

HUMAN

Groen staal wil iedereen, maar hoe snel dat te realiseren is, lijkt niemand te weten. De roep van omwonenden om de meest vervuilende Kooksfabriek van Tata Steel te sluiten, groeit met de dag.

Directeur Duurzaamheid Annemarie Manger legt de plannen voor groen staal aan de omwonenden uit, maar zij zien nog steeds geen verbetering. In de media en bij demonstraties ligt met name de Kooksfabriek van Tata Steel onder vuur, omdat die voor de meeste vervuiling zorgt. Wie is er verantwoordelijk voor de regels en de handhaving daarvan? Journalist Bart Vuijk gaat verhaal halen bij gedeputeerde Jeroen Olthof van Provinciale Staten.

Bekijk alle afleveringen

Over deze documentaireserie

In de vierdelige documentaireserie STAAL volgen we staalfabriek Tata Steel en zijn buren in veranderende tijden. Na een eeuw staalproductie in de duinen van Wijk aan Zee staan de bewoners van de IJmond lijnrecht tegenover elkaar. Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood. Zij zien het rokende gevaarte in de duinen als een vanzelfsprekend onderdeel van het landschap.

Andere, vaak nieuwe, bewoners maken zich ernstig zorgen over hun gezondheid. Plannen om groen te gaan produceren komen misschien wel te laat. Want het geduld raakt op en het protest van omwonenden tegen Tata Steel groeit. STAAL gaat over de grote vraag van nu: hoe leef je samen, als de belangen zo uiteenlopen?

Regie: Joey Boink en Maaike de Gruyter
Showrunner: Maaik Krijgsman
Montage en script: Pelle Asselbergs 

Omroep: HUMAN