Putin and the West: At War

2. Escalatie

VPRO

De impact van de oorlog op de wereld wordt steeds duidelijker. Zelensky beschrijft hoe hij lobbyt voor steun en andere geïnterviewden vertellen hoe zij proberen om een nucleaire oorlog te voorkomen.

Bekijk alle afleveringen

Putin and the West: At War

25 maart en 1 april 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 23:15 uur

Over deze documentaireserie

Putin and the West keert terug met twee nieuwe afleveringen. De eerste aflevering begint met de invasie van Oekraïne door Rusland op 24 februari 2022. President Zelensky vertelt hoe hij slechts enkele uren na de inval belt met president Biden en hoe hij om steun vraagt aan de Europese leiders.

Belangrijke spelers, waaronder Boris Johnson, de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, CIA-directeur Bill Burns en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres beschrijven hoe zij ​​Oekraïne willen steunen zonder daarmee een Derde Wereldoorlog te veroorzaken. Ook is er aandacht voor de mislukte vredesbesprekingen bij de Wit-Russische grens en het bloedbad van Boetsja.

In de tweede aflevering wordt duidelijk hoe groot de impact van de oorlog is op de rest van de wereld. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres beschrijft zijn ontmoeting met de Russische president – ​​zittend aan een kant van Poetins gigantische witte tafel in het Kremlin. Zijn poging om met Poetin samen te werken om een ​​mondiale voedselcrisis te voorkomen, maakt de weg vrij voor een deal die hij omschrijft als een ‘baken van hoop’, maar in Oekraïne worden ondertussen de gevechten steeds dodelijker.

Zelensky en zijn topadviseurs beschrijven hoe ze bij het Westen lobbyen voor wapens en over hoe ze onder druk worden gezet om met Rusland te onderhandelen. Andere geïnterviewden, waaronder de Britse minister van Defensie Ben Wallace en CIA-directeur Bill Burns, onthullen hoe zij privé met hun Russische tegenhangers spraken en hen aansporen de nucleaire retoriek af te zwakken.

Regie: Tim Stirzaker
Omroep: VPRO
Productie: Brook Lapping Production

Lees ook

Meer documentaires over politieke figuren