Lieve Ulrike

Lieve Ulrike

VPRO

Er is geen terroriste over wie zoveel biografieën verschenen als over Ulrike Meinhof. Theatermakers en muzikanten in binnen- en buitenland lieten zich inspireren door de vrouw die mede-oprichter was van de links-extremistische Rote Armee Fraktion, nadat ze jarenlang een succesvol journaliste was geweest die zich inzette voor de zwakkeren in de samenleving.

Iedereen vraagt zich af: Hoe kan het dat een begaafde intelligente vrouw zich aansluit bij de gewapende strijd. Waarom verliet ze haar tweelingdochters? “Heeft ze dan nooit van ons gehouden?” vraagt één van de dochters zich nog steeds af.

Er bestaat zelfs een opera over Meinhof. Geproduceerd door componiste Anna Backerra en librettist Arnoud Kremers. De opera werd nog nooit uitgevoerd, maar de ouverture is speciaal voor de radiodocumentaire “Lieve Ulrike” opgenomen en zal bij Holland Doc in première gaan.

De componiste schreef aan de librettist: “Een opera kan natuurlijk alleen over de liefde gaan. Verlangen naar, onvermogen tot, frustratie in, enzovoorts.” Het punkbandje Mort Subite maakte het nummer “Ich liebe Ulrike” om uiting te geven aan sympathie voor de RAF en historicus Jacco Pekelder leende die titel voor zijn boek om te provoceren.

Programmamaker Joost Wilgenhof schrijft Meinhof een brief en vraagt zich af waarom zij tot vandaag de dag nog zo tot de verbeelding spreekt, of we met al die biografieën en kunstuitingen dichterbij de waarheid komen en of je wel van Meinhof mag of kan houden.

Regie: Joost Wilgenhof, NTR, 2013

Meer documentaires over terrorisme