NPO 2 Extra:

Make People Better

VPRO

Eind 2018 zorgde de Chinese wetenschapper He Jiankui voor een schokgolf in de wetenschappelijke gemeenschap. Zijn experiment had geleid tot de geboorte van baby's waarvan het DNA veranderd was.

Meer over deze documentaire

In 2018 kruiste de Chinese wetenschapper Dr. He Jiankui een Rubicon in de menselijke evolutie door de genetische structuur van embryo’s te veranderen. Hij had via CRISPR een bewerking uitgevoerd om de baby's immuun te maken tegen HIV. Deze documentairethriller probeert de feiten te reconstrueren. Handelde He alleen of waren meer mensen op de hoogte? Wie stelde er vragen en wie zweeg?

Make People Better, van de makers van o.a. The Cove en Icarus, onthult het onbekende verhaal achter deze wetenschappelijke gebeurtenis vanuit het perspectief van degenen die erbij waren. Onder andere met de getuigenis van een klokkenluider en nooit eerder vertoonde interviews met He Jiankui. De documentaire schetst een afbeelding van een wereld die een toekomst tegemoet gaat waarin rivaliserende overheden en bedrijven strijden om van designerbaby’s het nieuwe normaal te maken.

Regie: Cody Sheehy
Omroep: VPRO
Producent: Rhumbline Media, Random Good, Diamond Docs

Verder lezen over dit onderwerp

Meer documentaires over wetenschap