The Power of Big Oil laat zien hoe de fossiele brandstofindustrie en haar politieke bondgenoten decennialang twijfel zaaiden over de kennis van klimaatverandering, en maatregelen om die tegen te gaan, vertraagden. Een film over de gemiste kansen om ‘Big Oil’, met als een van de grootste spelers ExxonMobil, ter verantwoording te roepen en het tij te keren.

Een team van filmmakers en journalisten, waaronder Dan Edge, Jane McMullen, Gesbeen Mohammad, Robin Barnwell, Sara Obeidat, Emma Supple en Russell Gold, onderzocht wat wetenschappers, bedrijven en politici al decennia wisten over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Het documentaire tweeluik The Power of Big Oil onderzoekt hoe oliebedrijven vanaf de jaren 80 tot heden de publieke opinie weten te beïnvloeden en zo maatregelen blokkeren die de toenemende gevolgen van klimaatverandering het hoofd kunnen bieden. De film is gebaseerd op ruim honderd interviews met o.a. wetenschappers, politici, en lobbyisten, waarvan sommigen hun spijt betuigen.

Terwijl klimaatwetenschappers in het Intergovernmental Panel on Climate Change nieuwe waarschuwingen afgeven over de gevaren van klimaatverandering, en de oorlog tegen Oekraïne de afhankelijkheid van de wereld van fossiele brandstoffen en de status van Rusland als top olie-exporteur benadrukt, onderzoekt The Power of Big Oil de voortdurende strijd om de industrie van hun verantwoordelijkheid te overtuigen.

Regie: Jane McMullen, Gesbeen Mohammad, Robin Barnwell
Omroep: VPRO

Afleveringen

Meer docu's over klimaat