2Doc Kort

De kunst van het spelen

BNNVARA

Professioneel skateboarder Douwe Macaré wordt gevolgd in aanloop naar de Olympische Spelen van 2021. Professional Nassim Guammaz ziet de Spelen juist als bedreiging voor de pure vorm van het skateboarden en doet daarom niet mee. Is het Douwe of Nassim die de kunst van het spelen het best verstaat?

'Door de Olympische Spelen heeft skateboarden ineens aanzien bij het grote publiek.'

Drie vragen aan regisseur Sven Prince

Janneke van der Ende 20 oktober 2022

In zijn studententijd stapte regisseur Sven Prince zelf een keer op een skateboard. ‘Ik was die rotbus naar school zat, dus ik probeerde met een skateboard op de universiteit te komen. Maar na twee pogingen kwam ik erachter dat skateboarden totaal niks voor mij is.’ Toch maakte Sven met De kunst van het spelen een documentaire over de schoonheid van deze sport. 2Doc.nl stelde drie vragen aan de regisseur.

Hoe kwam je op het idee om een film over skateboarden te maken?
‘Ik vond skateboarden als cultuur altijd al heel erg interessant. Toen ik hoorde dat skateboarden in 2020 een olympische sport werd, vond ik dat een opvallende ontwikkeling. Voor mij stond skaten haaks op de Olympische Spelen. Skateboarden is ‘doe maar waar je zin in hebt en zoek het allemaal maar uit.’ De Olympische Spelen zijn heel formeel en strak georganiseerd. Ik voelde dat dat schuurde. Toen ik in 2017 meewerkte aan het VPRO-programma De beloften, kwam ik in contact met Sjoerd Vlemmings, de toenmalige bondscoach van het Nederlandse skateboardteam. Mijn gesprekken met hem vormden de aanleiding om deze film te maken.’

De muziek speelt een opvallende rol in deze documentaire.
‘Dat klopt. In de film hoor je hoofdpersonen Douwe en Nassim veel over skateboarden praten, maar ik wilde ook het skateboarden zelf, de schoonheid van het spelen, in beeld brengen. Met gebruik van de muziek wilde ik unieke momenten creëren. Hierin is de aandacht van de kijker volledig gericht op de skateboarder en het skateboarden zelf, zonder afleidingen.’

Waarom wilde je deze film maken en wat wil je ermee vertellen?
‘Ik voelde dat ik deze film nú moest maken, omdat dit een historisch moment is voor het skateboarden. Veel mensen zien skateboarders als niksende, hangende, blowende jongeren. De sport werd door het grote publiek in Nederland nooit echt gewaardeerd. Door de Olympische Spelen ziet het grote publiek skateboarden niet langer als buitenbeentje, maar als Neerlands trots. Dat vind ik een interessante transitie. Ook ziet skateboarden er over tien jaar waarschijnlijk heel anders uit. Dan kunnen kinderen skateboarden met als doel op de Olympische Spelen te strijden om een medaille. Dat is anders dan voor de huidige generatie skateboarders. Die zijn gestart met skateboarden om verschillende redenen, maar in ieder geval niet om mee te doen aan de Olympische Spelen. Dat is een optie die er nu bijgekomen is.’

Meer weten

Meer docu's over sport