IDFA Primeur

Raising a School Shooter

VPRO

Ouders van drie leerlingen die wapens binnenbrachten in hun school en klasgenoten en personeel vermoordden, vertellen hun verhaal van verlies.

Drie ouders van ‘school shooters’ vertellen hoe zij verder leven na de gruwelijke en onbegrijpelijke daad van hun kind. De zoon van Jeff zit een levenslange gevangenisstraf uit nadat hij als vijftienjarige het vuur opende op zijn klasgenoten. Ook Clarence’s zoon Nicholas zit na een dodelijke schietpartij voor de rest van zijn leven vast. Sue is de moeder van Dylan Klebold, een van de twee tieners die het bloedbad op Columbine High School veroorzaakten en daarna zichzelf ombrachten.

Laveren tussen verdriet, schuldgevoel en machteloosheid moet een bovenmenselijke opgave zijn. Hoe zeg je sorry tegen de ouders van dode klasgenoten? Mag je wel rouwen als je zoon dader is? Wat ging er mis in de opvoeding?

Filmmakers Frida en Lasse Barkfors richtten zich in twee eerdere films ook op mensen met maatschappelijke stigma’s, zoals ouders die schuldig zijn aan de dood van hun kind (Death of a Child, 2017) of ex-gevangenen die werden veroordeeld voor kindermisbruik (Pervert Park, 2014). Bij pijnlijk vreedzame beelden uit het dagelijks leven – dat altijd onbekommerd doorgaat – doen deze uiteraard doodgewone mensen openhartig verslag van hun ervaringen.

Regie: Frida en Lasse Barkfors
Omroep: VPRO

DocTalks: in gesprek met de regisseurs

Tijdens IDFA kwamen de Deens-Zweedse regisseurs Frida en Lasse Barkfors naar Nederland. Presentator Marijn Frank ging met ze in gesprek over hun indringende documentaire.

2Doc IDFA Primeurs