2Doc IDFA Primeur

Lessons for Luca

EO

Ezequiel zit een gevangenisstraf uit van zes jaar. Zijn vergrijp: de verkoop van zijn eigen koe. Filmmaker Salvador Gieling, tevens de aangetrouwde neef van deze Cubaanse boer, kan er met zijn hoofd niet bij. En als hij het zelf al niet snapt, hoe krijgt hij het dan ooit uitgelegd aan zijn tweejarige zoontje Luca?

Hij reist met zijn gezin af naar het dorpje Sibanicú om, met de camera op de schouder, te achterhalen wat er is gebeurd met Luca’s oom.

Uit gesprekken met familieleden ontstaat het beeld van Cuba, een staat die is vervormd door economisch mismanagement en ideologische aderverkalking. De nationale geschiedenis wordt vervlochten met het verhaal van Gielings vrouw Belga die het land wist te ontvluchten, Ezequiels zaak en de vraag wat vrijheid eigenlijk is. Beetje bij beetje onthult de film hoe de persoonlijke worstelingen van elke individu op de dezelfde grondoorzaak zijn terug te voeren.

Daarnaast is Lessons for Luca een liefdevol familieportret, omlijst door de muziek van cellist Ernst Reijseger, die soms melancholische accenten zet en dan weer speels de levenslust onderstreept.

Regie: Salvador Gieling

Podcast '2Doc belt met Boeijen'

DocTalks: in gesprek met regisseur Salvador Gieling

Tijdens documentairefestival IDFA spreekt presentator Ersin Kiris in DocTalks met regisseur Salvador Gieling over zijn documentaire Lessons for Luca

2Doc IDFA Primeurs