Het Uur van de Wolf

I am the violin

NTR

Violiste Ida Haendel kreeg ondanks haar grote talent nooit dezelfde faam als haar tijdgenoten Isaac Stern en Yehudi Menuhin. Maar ondanks dat ging ze gedurende haar hele leven onvermoeibaar door.

Voor Ida Haendel was de viool alomvattend. Hoewel ze minder beroemd is geworden dan haar generatiegenoten Isaac Stern en Yehudi Menuhin, was haar spel van hetzelfde niveau. Wonderkind Ida bereikte de top en maakte zo de nooit uitgekomen droom van haar vader waar.

Maar na een leven lang viool spelen werd het steeds moeilijk te accepteren dat het niet meer is zoals het was. De druk wordt steeds hoger. Als uit haar Stradivarius een slechte toon komt, vertelt ze de reparateur dat haar publiek wel eens, helemaal onterecht, zou kunnen denken dat het aan haar leeftijd ligt...

Regie: Paul Cohen

Het vioolspelende wonderkind

wie was Ida Haendel?

Ida Haendel werd geboren op 15 december 1928, in een Joods-Poolse familie. Toen ze drie jaar oud was besloot ze dat haar moeder niet te gehoorzamen: ze pakte de viool van haar oudere zus op en begon te spelen. Haar talent was meteen duidelijk.

Ze werd opgeleid door privé leraren, een kind kon ze nooit echt zijn. Toen ze vijf jaar oud was, was ze al het grootste viooltalent in Polen. 'Het was alsof ze was geboren om viool te spelen', vertelt haar eerste vioollerares. Ze ging niet naar normale scholen, ze was altijd samen met haar familie en haar viool.

Ida Haendel

'Mensen zagen mij bijna als een instrument'

Ida Haendel, violiste

Toen ze net zeven jaar oud was deed ze mee met de Henryk Wieiawski vioolwedstrijd, ze werd bekroond. Ze studeerde verder en op negenjarige leeftijd kreeg ze les in Londen onder begeleiding van Sir Hendry Wood. Haar carrière was van start gegaan en gedurende haar leven behaalde ze grote successen en won ze belangrijke wedstrijden.

Maar op het einde van haar carriere werd de druk steeds weer hoger: kan ze het nog wel? Zal ze fouten gaan maken tijdens een van haar optredens?

Ida Haedel overleed op 1 juli 2020.

Meer over Ida Haendel

Meer Uur van de Wolf