Maandag 16 maart, 20:25u, NPO 2

Op de tast

EO

Het blinde echtpaar Marianne en Ronald Polderman woont al veertig jaar zelfstandig op driehoog in Amsterdam. Ze worden ouder in een wereld die steeds drukker en bedreigender voor hen wordt. Als ze een appartement krijgen aangeboden in een beschermde woonomgeving op de Veluwe, besluiten ze afscheid te nemen.

Marianne en Ronald Polderman zijn een goed voorbeeld van hoe mensen met een beperking zich zelfstandig weten te redden in onze maatschappij. Bijzonder aan het echtpaar is dat ze in het verleden nog iets hebben kunnen zien; Marianne (72) verloor het laatste zicht als jongvolwassene en Ronald (68) verloor het laatste licht vijftien jaar geleden. Ze hebben in hun herinnering de beelden van de wereld toen ze jong waren, maar ondertussen is er veel veranderd in de wereld om hen heen. Die wordt steeds drukker, lawaaieriger, individualistischer en bedreigender. Het internettijdperk heeft er ook voor gezorgd dat de wereld veel visueler ingesteld is geworden, wat een uitdaging vormt voor het echtpaar Polderman.

Ontdek in Op de tast hoe uitdagend het is voor blinden om te navigeren door een drukke stad vol met wegopbrekingen, versperringen en onoplettende weggebruikers. Het zal je verbazen hoe groot de uitdaging is om weer heelhuids thuis te komen.

Regie: Thomas Doebele & Maarten Schmidt

‘Je groeit natuurlijk mee met zo’n stad’, zegt Marianne Polderman. ‘Maar op een gegeven moment is de maat vol en denk je: het is tijd om weg te zijn hier.’ Samen met haar eveneens blinde echtgenoot Ronald woont ze al veertig jaar op tweehoog in een flat in Amsterdam-Slotervaart. De stad wordt langzamerhand echter te druk voor het oudere echtpaar, dat zich Op de tast: tussen verbeelding en herinnering (55 min.) door de wereld beweegt.

In de openingsscène van deze observerende documentaire van Thomas Doebele en Maarten Schmidt moeten ze zo ook hun nieuwe woning leren kennen. Met hun handen volgen Marianne en Ronald de contouren van de muur en proberen ze zich te oriënteren op de plek waar hun leven zich voortaan zal afspelen: Het Schild, een beschermde woonomgeving voor blinden en slechtzienden op de Veluwe.

Deze film is echter nog grotendeels gesitueerd in de wereld waarvan zij vrijwel hun hele leven deel hebben uitgemaakt: een levendige en rumoerige stad, die voortdurend onderhavig is aan veranderingen en waarin het leeftempo steeds verder wordt opgeschroefd. Totdat ’t voor het echtpaar Polderman nauwelijks meer is bij te benen. Een doodgewoon middagje boodschappen doen wordt al snel een onzekere ontdekkingstocht.

Doebele en Schmidt slaan hun hoofdpersonen van enige afstand gade en slagen er zo perfect in om dat gevoel tastbaar te maken. Als kijker zie je voortdurend potentieel gevaar waarvan de hoofdpersonen op dat moment nog geen vermoeden hebben. Dat geldt zelfs voor de nieuwe leefomgeving van het echtpaar, die weliswaar aangepast en voorspelbaar is, maar voor hen in eerste instantie net zo onoverzichtelijk en onvoorspelbaar oogt als hartje Amsterdam.

Lees de rest van de 2Doc Weekly van 15 maart hier. Wil je elke zondag documentairetips ontvangen? Abonneer je hier op onze nieuwsbrief.

Meer over beperkingen