2Doc:

The Reformist

EO

Sherin Khankan wil in Denemarken een moskee oprichten voor vrouwen met vrouwelijke imams. Dit zou de eerste op Europese bodem zijn. Maar dit initiatief is heel controversieel in de islamitische wereld waardoor zij en haar collega's op veel verzet stuiten.

De documentaire The Reformist volgt de organisatie Femimam. De leden vinden dat de traditionele moskee een alternatief behoeft, waarin mannen en vrouwen op basis van gelijkheid terecht kunnen voor geestelijke steun en waar ze religieuze plechtigheden kunnen houden. Sherin Khankan en haar collega's proberen een congregatie van vrouwelijke vrijzinnige moslims op te bouwen.

Hoewel ze allen academisch zijn gevormd, weet geen van hen hoe je een moskee moet oprichten. Het wordt dan ook een proces met vallen en opstaan en Sherin is ongeduldig. Ze wil nú verandering en gelijkheid. Maar haar haast zorgt voor verdeeldheid binnen de organisatie. Khankan zegent bijvoorbeeld al vanaf de opening interreligieuze huwelijken in - iets wat veel moslims afkeuren - en overweegt ook de inzegening van homohuwelijken.

Sinds de moskee in augustus 2016 in Kopenhagen zijn deuren opende, is Femimam begonnen aan een herinterpretatie van de moslimgebruiken rond scheiding, doop, (interreligieuze) huwelijken, die beter past bij moslims die geboren zijn in Europa en/of daar wonen.

Regie: Marie Skovgaard

In gesprek over emancipatie in religie

Femimam in de media

Meer documentaires over Islam