2Doc:

Gerrit van der Veen

MAX

Twee maanden voordat Gerrit Jan Wolffensperger wordt geboren, wordt zijn vader gefusilleerd door de Duitsers voor deelname aan het verzet. Daardoor groeit hij op met een mythe in plaats van een vader. Maar wie was zijn vader: Gerrit van der Veen?

2Doc: Gerrit van der Veen

Maandag 10 juni 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 23:22 uur

Over deze documentaire

Gerrit Jan Wolffensperger (74 jaar) is fotograaf, jurist en oud-politicus. En hij is geboren gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader is Gerrit Jan van der Veen (1902-1944): leidend figuur in het kunstenaarsverzet. Er zijn straten naar Van der Veen vernoemd, er is veel over hem geschreven en hij heeft de Persoonsbewijzencentrale opgericht. Ook pleegt hij met zijn verzetsvrienden overvallen op het Amsterdamse Bevolkingsregister, op de Landsdrukkerij in Den Haag en ook op het Huis van Bewaring aan de Weteringsschans.

In de documentaire vertelt Gerrit Jan Wolffensperger de geschiedenis van zijn vader Gerrit van der Veen door onder meer in de briefcorrespondentie tussen zijn vader en moeder te duiken, en spreekt hij met familieleden over het verleden van zijn vader, gaat hij naar het voormalig atelier van zijn vader, het Stadsarchief in Amsterdam en bezoekt hij de Eerebegraafplaats in de Kennemerduinen, als ook de plek waar Gerrit van der Veen – en vele andere verzetslieden – ter dood zijn gebracht tijdens de oorlog.

Regie: Ary Schouwenaar
Omroep: MAX

Meer documentaires over de geschiedenis