Hoezo armoede?

De rekening van Catelijne

HUMAN

Catelijne, een bijstandsmoeder uit Amsterdam-Noord, heeft vijf kinderen en dertigduizend euro schuld.

Om uit de schulden te komen moet ze rondkomen van tachtig euro per week, maar geldgebrek is niet haar grootste zorg. Catelijne is vastbesloten af te rekenen met het verleden en droomt ervan om een 'normaal' gezin te zijn, maar daar is wel veel doorzettingsvermogen voor nodig. Terwijl haar oudste zoon Giovanni van dertien jeugdgevangenis boven het hoofd hangt, rijst de vraag of zijn negenjarige broertje dezelfde kant op gaat. De film dringt het gezinsleven van Catelijne en het veel te kleine huis binnen. De film is een vervolg op het eerder gemaakt 50 Cent uit 2007. Daarin volgen de makers de toen achtjarige Giovanni en zijn overlevingsstrategieën.

Regie: Ester Gould en Sarah Sylbing

X jaar na dato

In X jaar na dato zoeken regisseurs en hoofdpersonen van documentaires die indruk hebben gemaakt elkaar na jaren weer op. Samen blikken zij terug op de documentaire en bespreken zij hoe het hen sindsdien vergaan is. In deze aflevering gaan Ester Gould en Sarah Sylbing op bezoek bij hoofdpersoon Catelijne van de film 'De rekening van Catelijne'.

Kijk ook de documentaire.. '50 Cent'

De achtjarige Giovanni uit Amsterdam Noord heeft het niet breed, maar zo voelt hij dat zelf niet. Hij is een meester in het ritselen van zakgeld, dat hij graag dezelfde dag alweer uitgeeft in het grote winkelcentrum. Maaksters Ester Gould en Sarah Sylbing: “ Een oordeel over opvoeden, dat bleek iedereen te hebben na het zien van 50 cent.”

Regisseur aan de Keukentafel

Interviewer Chris Kijne spreekt met regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould over De rekening van Catelijne.