2Doc:

The Deminer

VPRO

De Koerdische Fakhir zit in het Irakese leger in de periode na Sadam Hoesseins val. Het hele land ligt vol mijnen en Fakhir kan de gevolgen hiervan niet aanzien, daarom besluit hij ze eigenhandig te ontmantelen. Hij en zijn collega's leggen dit vast in homevideo's die nu samen het verhaal van 'Crazy Fakhir' vertellen.

Fakhirs zoon Abdulla, een van zijn acht kinderen, bekijkt de homevideo's opnieuw, misschien wel voor de honderdste keer. Voor The Deminer geeft hij commentaar op de beelden waarin hij zijn vader met een zakmes en kniptang bermbommen, autobommen, landmijnen en boobytraps ziet ontmantelen. 

Dit is niet zonder gevolgen. Fakhir loopt ernstige verwondingen op, maar geeft niet op, want: 'Bij een fout ga ik als enige dood. Doe ik het goed, dan red ik vele levens'. De beelden beslaan een periode van 2003 tot en met 2008 en het jaar 2014, waarin hij samen met de Peshmerga mijnen van IS onklaar maakt.

The Deminer schetst het verhaal van een onverschrokken man en door de homevideo's brengt het een uniek verhaal, een blik op het front waar je anders nooit zult komen.

Regie: Hogir Hirori

In de pers

meer over oorlog