2Doc:

Het Nieuwe Artis

KRO-NCRV

Kun je anno 2018 dieren nog opsluiten? Wat is de taak van een dierentuin? Het zijn dilemma’s waar de leiding van Artis mee worstelt.

Bekijk hier ons dossier over dierentuinen

Het Nieuwe Artis geeft een kijkje achter de schermen bij de oudste dierentuin van Nederland, die al meer dan 175 jaar bezoekers ontvangt. Regisseur Willemiek Kluijfhout laat niet alleen zien hoe er met veel aandacht en zorg naar de dieren wordt omgekeken, maar brengt ook in beeld hoe men nadenkt over de rol van de dierentuin in de huidige tijd.

Kan en moet een dierentuin bijvoorbeeld ingrijpen in het voortbestaan van een bedreigde diersoort? Een bloedserieuze, maar tegelijkertijd lachwekkende scène laat zien hoe een heel team aan verzorgers helpt bij het voortplantingsproces van een zeldzame krokodillensoort.

Ook de marketing speelt een steeds belangrijkere rol bij de zoo. Hoe kan de aanstaande geboorte van een olifantje het beste in de markt gezet worden? Zal de geboorte plaatsvinden voordat de herfstvakantie begint? Dat zou in ieder geval goed uitkomen voor de bezoekersaantallen.

Tegelijkertijd probeert de dierentuin de aandacht van de bezoeker te verleggen. Waar vroeger de focus lag op grote, exotische dieren, richt de dierentuin zich nu meer en meer op gehele ecosystemen. Niet alleen exotische giraffen moeten bezoekers trekken, maar ook de wereld van bacteriën en virussen krijgt aandacht.

Daarnaast is de belevingswereld van het dier steeds belangrijker. Maar kunnen mensen zich wel verplaatsen in dieren? Het Nieuwe Artis geeft een interessant kijkje in de wereld achter de dierentuinhekken.

Regie: Willemiek Kluijfhout

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Marijn Frank met regisseur Willemiek Kluijfhout over haar documentaire 'Het nieuwe Artis'.

Recensies:

"De vraag die na het zien van Het nieuwe Artis het meest beklijft, is wat is onnatuurlijker: het liefdevol houden van dieren in een professionele dierentuin of het gedrag van de pr-afdeling van Artis."

"Lips kwam al in Artis toen ijsberen zwommen in een krap betonnen bassin en bezoekers op het Papegaaienlaantje verwelkomd werden door ara's aan een ketting."

Meer documentaires over dieren