The Next Guardian

The Next Guardian

NCRV

'The Next Guardian' gaat over kloof tussen vader en zoon in een Buthaans gezin. De vader heeft volgens een eeuwenlange familietraditie de zorg voor een boeddhistische tempel gedragen, maar zijn zoon heeft geen zin om dit over te nemen.

Traditie vs. individuele vrijheid

In een afgelegen dorp in de Himalaya draagt de vader volgens een eeuwenlange familietraditie de zorg voor een boeddhistische tempel. De vader wil deze familietraditie voortzetten en de zorg van het klooster aan zijn zoon Gyembo overdragen, maar zijn zoon Gyembo heeft het daar moeilijk mee.

Gyembo houdt namelijk van voetbal, zijn smartphone en is nieuwsgierig naar meisjes. Zijn vader wil dat hij een gedegen boeddhistische opleiding gaat volgen in een jongensklooster, maar het celibaat trekt Gyembo niet aan.

De vader geeft zich niet gewonnen en probeert zijn zoon te overtuigen van de voordelen om monnik te worden. Zo zou het goed voor zijn karma en dat van de familie zijn. Maar wat de vader wellicht nog sterker drijft is dat als hij geen opvolger levert, de tempel in handen van anderen komt, waarmee de sociale status van het gezin verloren zou gaan. Een lastige keuze voor Gyembo die klem zit tussen gehoor geven aan het verlangen van zijn vader of zijn zus Tashi die hem aanmoedigt zijn hart te volgen.

Regie: Arun Bhattarai en Dorottya Zurbó

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Chris Kijne met regisseurs Dorottya Zurbó en Arun Bhattarai over hun documentaire 'The Next Guardian'.