2Doc:

Winnie

EO

In de film 'Winnie' schetst de Franse filmmaker Pascale Lamche met niet eerder vertoonde archiefbeelden en verschillende interviews een portret van Winnie Mandela.

Terwijl haar man gedurende 27 jaar gevangen zat en, paradoxaal genoeg, relatief veilig was voor de dagelijkse gewelddadige realiteit van de Zuid-Afrikaanse apartheid, stortte Winnie Mandela zich in een leven van strijd en geweld. Ondanks de voortdurende demonisering vanuit het buitenland is het respect dat zij ook nu nog geniet onder de Zuid-Afrikaanse activisten die haar strijd voortzetten onverminderd groot. De film vertelt voor het eerst het meeslepende verhaal van Winnies radicale leven. Alle beschuldigingen en aanklachten, die haar nationaal en internationaal in een kwaad daglicht hebben gesteld en die uiteindelijk ook hebben geleid tot de breuk met Nelson Mandela, worden in een ander perspectief geplaatst.

Regie: Pascal Lamche

De film Winnie won de Directing Award: World Cinema 2017 op het Sundance Festival (Utah, USA).

Recensies en kritiek

De prijswinnende documentaire riep buiten Zuid-Afrika veel kritiek op omdat het een te eenzijdig en positief beeld over Winnie Mandela zou geven. Volgens de regisseur was het beeld over Winnie Mandela in het buitenland echt nodig aan vernieuwing en nuancering toe. Lees deze recensies en artikelen en laat op twitter of facebook weten wat jij van de film vond.

"Het is een film die je doet duizelen, en die je blik op Winnie Mandela zeker doet kantelen"

"Hoe fout was Winnie Mandela eigenlijk? Als het aan de Franse regisseuse Pascale Lamche ligt, is het hoog tijd het negatieve beeld dat we van de Zuid-Afrikaanse anti-Apartheidsstrijdster hebben, bij te stellen."

"Omstreden film zet Winnie Mandela in een ander daglicht"

"Er bestaat een kloof tussen hoe Winnie Mandela in Zuid-Afrika werd geliefd en hoe ze in de rest van de wereld is verguisd. Er bestaat een beeld van de heilige Nelson en de duivelse Winnie. Ik voelde dat er twee kanten aan deze medaille zaten en dat de andere kant moest worden verteld."

"Nelson is dood, Winnie is helemaal terug"

"De documentaire Winnie, in Zuid-Afrika veel positiever ontvangen dan in het buitenland, verleent eerherstel aan de ‘duivelse’ ex-vrouw van de ‘heilige’ Nelson."

Meer films