2Doc:

Silent Snow

NCRV

In Groenland reizen twee meisjes naar het dorp waar een van hen nog woont. Prachtige beelden tonen de langzame vergiftiging van hun wereld.

De witte vlaktes van de Noordpool zijn een uitgestrekt 'niets' waarin slechts weinig mensen of dieren weten te overleven. Maar de Inuit gemeenschap die er al eeuwen leeft, wordt bedreigd door stille moordenaars. Bestrijdingsmiddelen uit de hele wereld verzamelen zich hier onzichtbaar en de inwoners worden langzaam vergiftigd. Pesticiden zoals DDT worden door middel van oceaanstromingen en de wind naar het noorden gevoerd, waarna ze in de sneeuw en het voedsel van de Inuit terechtkomen, met verschrikkelijke gevolgen. De jonge Groenlandse Pipaluk gaat op zoek naar de oorzaken van de vervuiling van haar land. Ze reist naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië, waar ze geconfronteerd wordt met de tegenstrijdige belangen tussen kortetermijnwinst en duurzame oplossingen op het gebied van landbouw, industrie en gezondheidszorg. Ondertussen doet klimaatverandering de gletsjers smelten en wordt het ijs 's winters onbetrouwbaar waardoor de jacht onmogelijk wordt.

Regie: Jan van den Berg

De manier waarop de documentaires van de Utrechtse filmmaker Jan van den Berg tot stand komen wordt gezien als 'slow filming'. Als echte visueel antropoloog laat van den Berg het verhaal vanuit de visie en ervaringen van de hoofdpersonen zien. Dit is een langzaam proces, wat er wel voor zorgt dat de authenticiteit gewaarborgd wordt.

Meer docu's over klimaat en milieu