2Doc Makers van Morgen

The Happiness Collection

VPRO

Hoe kijken we in Europa naar geluk? In The Happiness Collection vertellen diverse jonge Europeanen over geluk en verdriet en geven zij advies aan anderen.

Interview met Auke Zijlstra, Jildou Dijk, Valerie Hutten en Ashok Raj

Door: Koosje de Pooter

The Happiness Collectors
De documentairemakers Auke Zijlstra, Jildou Dijk, Valerie Hutten en Ashok Raj noemen zichzelf The Happiness Collectors. Tijdens de minor ‘concepting’ binnen hun opleiding Communication and Multimedia Design aan de NHL Hogeschool te Leeuwarden besloten ze een documentaire te maken. Al snel werd duidelijk dat ze een goed team waren waarin iedereen zijn eigen taken had. Auke interviewde de participanten en nam de promotie van de film op zich, Jildou en Ashok waren beiden verantwoordelijk voor het camerawerk en de montage en Valerie deed de audio en de productie. De regie wisselden ze onderling af: “Het ging gewoon als een geoliede machine” zegt Valerie. “Ja, zo werden we door iedereen genoemd” beaamt Jildou.

The Happiness Trail
Drie weken lang reisden de documentairemakers door Europa. De route hadden ze van te voren losjes uitgestippeld, maar door tijdsgebrek zijn ze niet in alle landen geweest die in de planning lagen. Toch hebben The Happiness Collectors de nodige landen aangedaan in het korte tijdsbestek dat ze hadden: “Duitsland -  Leipzig, was de eerste stop. Toen zijn we doorgegaan naar Praag. Toen naar Wenen en daarna gelijk door naar Venetië en Milaan. Na Lausanne, een stad in Zwitserland maakten we weer rechtsomkeert naar Nederland”  vertelt Auke. Het financiële gedeelte had de groep goed op orde, in ruil voor animatie, film en andere diensten werd de camper gesponsord door Frieslandcampers, het eten door supermarkt Poiesz en ook NHL Hogeschool stak een handje toe.

The Happiness Process
Het benaderen van mensen tijdens de reis ging heel spontaan, de ene keer plukten ze iedereen van straat om iets korts te laten vertellen over geluk en de andere keer zochten ze specifiek naar interessante personen met een leuk verhaal. De mensen die ze aanspraken reageerden altijd positief: “Iedereen zei, dit is niet iets waar je dagelijks over nadenkt, over geluk. Nu werden ze geconfronteerd door ons en gingen ze nadenken” vertelt Ashok. De makers gingen het documentaireproces onbevangen in: “We hadden niks voorbereid” zegt Valerie, maar “We hadden wel een design voor de documentaire” vult Ashok aan. Dit design bevatte onder andere welke onderwerpen Auke telkens behandelde tijdens een interview: happiness, unhappiness en advice. Deze stadia hebben ze uiteindelijk ook aangehouden als structuur in de film.

The Happiness Goal
Op de vraag wat het viertal anders had willen doen komt duidelijk naar voren dat de planning en de voorbereiding strakker hadden gekund. Ook een paar kleine technische aspecten zouden anders kunnen in de toekomst, maar: “Het belangrijkste dat wij wilden was het verhaal overbrengen en ik denk dat dat echt wel is gelukt” zegt Jildou. “Het doel was om mensen bewust te maken van hun eigen geluk” vult Valerie aan. The Happiness Collection gaat niet over het definiëren van geluk: “Geluk is een menselijk iets en dan moet je het niet te wetenschappelijk maken met definities” vindt Ashok. Het beeld dat de groep wilde overbrengen moest puur zijn, menselijk, en een gevoel weten op te roepen bij de kijker. Ondanks alle fouten die ze hebben gemaakt, het bloed, zweet en tranen dat het project ze kostte heeft de groep ook “ontzettend veel geluk gehad met veel dingen” volgens Ashok, en was het een “positieve ervaring voor ons allemaal”.

The Happiness Experts
Het viertal heeft zich zo’n lange tijd in geluk verdiept, dat je zou denken dat ze onderhand geluk-experts zijn. Wat betekent geluk voor hen? Valerie vindt geluk in het bezig zijn met dingen die ze leuk vindt, Jildou vult aan dat “De mensen om je heen, die je leuk en aardig vindt, ook gelukkig moeten zijn” want “in een gelukkige omgeving kan je doen wat je leuk vindt”. Ashok ziet geluk meer als een levensfilosofie waarin je dingen doet in het leven zonder dat ze ten koste gaan van anderen. Volgens Auke is geluk heel simpel: “Ik denk dat je gelukkig bent als je niet na hoeft te denken over geluk”. Om het geluk te bereiken kan het volgens Ashok helpen om reflectiemomenten te hebben. Op dit soort momenten sta je stil en denk je na over wie je bent naast alle verwachtingen die mensen van je hebben. Het zijn precies deze reflectiemomenten die het viertal heeft proberen vast te leggen in hun documentaire ‘The Happiness Collection’.

Meer over The Happiness Collectors

Auke Zijlstra
Auke is 22 jaar en zijn vakgebied is reclame, daarnaast is hij ook met animatie bezig. Zijn hobby’s zijn: hardlopen, gamen, uitgaan en leuke dingen doen met vrienden. Auke is niet van plan nog een documentaire te maken in de toekomst.

Jildou Dijk
Jildou is 22 jaar en heeft een passie voor documentaires. In haar vrije tijd is ze graag bezig met filmmaken en daarnaast houdt ze heel erg van muziek. In de toekomst wil ze nog meer documentaires maken, vooral de rol van regisseur spreekt haar aan omdat ze dan artistieke keuzes kan maken tijdens het filmen maar ook in het montageproces.

Valerie Hutten
Valerie is 20 jaar en houdt van reizen. Zij was de drijvende kracht achter The Happiness Collection en kreeg door haar zakelijke insteek van alles voor elkaar. In de toekomst wil ze verder met documentaire en film maar dan vooral de productiekant.

Ashok Raj
Ashok is met zijn 27 jaar de oudste van de groep en is tijdens zijn studie en in zijn vrije tijd bezig met filmmaken. Hij heeft tijdens het maken van ‘The Happiness Collection’ geleerd dat objectiviteit belangrijk is. Hij wil graag objectieve verhalen vertellen, of in ieder geval de objectieve benadering behouden in zijn toekomstige werk.

Meer over 'The Happiness Collection'

De documentaire 'Happy' was een inspiratiebron voor de makers van 'The Happiness Collection'.